Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie wielkości komina w akwarium o wymiarach 180 cm, x szer 50 cm, wys 55 cm przy czym słup wody ma mieć wysokość ok 51 cm więc to jest moja wysokość komina.

Rysunek akwarium w załączniku

1. Zastanawiają mnie pozostałe wymiary komina tj szerokość i długość (tam gdzie pytajniki na rysunku) Zależy mi na możliwie najwęższym kominie bo nie może być on zewnętrzny.

2. No i kolejne pytanie, pompa jaką bym chciał do tego zbiornika to Jebao DCT-6000, która będzie wyciągać mi wodę na wysokość ok 1,5 m. Jakiej wielkości powinny być otwory w kominie, żeby nie dusiły pompy przy takiej wydajności i czy taka pompa wystarczy do tego zbiornika.

Wydaje mi się, że oba te pytania jakoś definiują wielkość komina, jednak nie mam wiedzy żeby określić jego wielkość. Może akurat ktoś z Was ma podobny zbiornik albo wiedzę :)

post-16947-1469572733087_thumb.jpg

Opublikowano

Chcesz wysokość słupa wody na 51 cm i piszesz, że taka będzie wysokość komina.. ok a co z grzebieniem ? Jego wysokość też musisz wziąć pod uwagę. Otwory na spust i rewizję to fi32mm, na powrót możesz dać 25mm. Komin możesz dać np 20cm x 12cm, no ale jak pisał akwarysta - nie lepiej w rogu? w tylnym lewym będzie go mniej widać.

Opublikowano

Już Wam Piszę czemu tak a nie w roku :rolleyes: chodzi o to że ja bym faktycznie wolał tak jak proponujecie ale niestety akwarium będzie robić za ścianę działową i będą widoczne 3 strony czyli już mi eliminuje komin w narożniku, zaś zewnętrzny nie chcę bo jak zmieni położenie to wyląduje na jednej ze ścian i wtedy ten zewnętrzny będzie mocno szpecił :)

"Otwory na spust i rewizję to fi32mm" czyli otwór na odpływ w szkle trzeba wywiercić Fi 45 ?

Opublikowano

Jaki odpływ ? Na rysunku widzę 3 otwory, czyli pewnie:

- spust (może to ten odpływ ;) )

- rewizja

- powrót

Opublikowano

gandalf15, ja w akwarium 200x70x70 mam hydraulikę na rurach fi32 (również powrót).

Pompę mam właśnie DCT-6000 i pracuje na 4 biegu, ma jeszcze zapas.

Wielkość komina musisz dobrać sam wg uznania, żeby móc wkleić rury. Jeżeli robi to szklarz, który takie zbiorniki klei, to powinien Ci sam zaproponować.

Natomiast jeżeli chodzi o wysokość, to musisz założyć że poziom wody podnosi się na grzebieniu 1-2cm

Opublikowano

Dzięki Wojtek za odpowiedź, gdzieś czytałem na forum że ktoś ma zdejmowane rurki w kominie tj. nie wklejane, wydaje mi się to dość praktycznym rozwiązaniem, i dzięki niemu można zrobić węższy komin a do czyszczenia raz na ruski rok wyciągać rurki. U mnie komin po wewnętrznych wymiarach mam plan zrobić o wymiarach 9-10 cm na 26 cm i w takim wypadku te rurki muszą nie być na stałe inaczej czyszczenie odbywało by się przez jakiś czyścik na rączce. Mam nadzieje że to nie najgłupszy pomysł jaki wymyśliłem.