Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczytałem i poogladałem na youtube o filtrach kasetowych i powiem, że koncepcja dobra ale raczej nie dla mnie - szkoda pojemności zbiornika

Nie demonizuj to tylko 15l z 840l czyli jak jeden kamień mniej w baniaku a masz całą kompletną filtrację mech/biolog/NO3/PO4 i to za 300-400zł. Tylko nie pisz że kamienie są niezbędne bo to wiem ale filtracja bardziej niezbędna.

Zrobisz jak zechcesz ale coś pisałeś o bezpieczeństwie przed zalaniem mieszkania jako preferencja systemu.:rolleyes:

Nie wiem co oglądałeś ale tu masz najnowszy wiszący na wzmocnieniu wzdłużnym projekt kaseciaka dla ciebie:D czyli do 840l na pompie DCT4000l/h i tyle na prawdę będzie stale niezmiennie wypływało do akwarium a masz jeszcze 10biegów i feed :D

wysokość kasety - wymiar h= 35cm więc nie zabierasz nic z dna dla ryb tylko taki nawis skalny wysoko przy lustrze wody w rogu lewym albo prawym, ale nie namawiam bo narurowiec też ma swoje nie negowane zalety.:D

af90617f0d7c1580gen.jpg

z podziękowaniem koledze sarina za wykonanie projektu 3D :D

Opublikowano

Proponuje obejrzeć filmy makoka. Wyjaśnia dokładnie co i jak.

Kurde jak komuś nie przeszkadza komin w akwarium to jest to bardzo fajna sprawa.

Dodatkowo masz skimming powierzchni wody a przy 70 cm mozesz sobie pozwolić żeby do komina wrzucic czujnik autodolewki żeby Ci sie pompa nie zapowietrzała.

Polecą gromy ale wydaje mi sie to lepsze od kaseciaka ;) stały poziom wody,równie niskie koszta,czyszczenie powierzchni wody.

Wypas!

Opublikowano

Komin możesz zawsze mieć poza akwarium. Nic nie stoi na przeszkodzie a obsługowość jak w przypadku narurowca, kaseciaka prawie żadna.

Opublikowano

Zgadza sie,tylko ze wówczas należy to już uwzględnic podczas projektu akwarium lub ewentualnie można dokleic te kilka centymetrów obwódki nad akwa.

Tak czy inaczej w przypadku 200cm z filtrem kominowym ;D,żeby gówna sie nie walały,troche wody upłynie zanim rozkminisz odpowiednią cyrkulacje.