Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
że krill Tropicala źle wpływał na młode saulosi.

Hmm to na moje też może tak wpływać co?

"Po ostatnim opisie na forum zaczęłam go znowu ostrożnie podawać dorosłym"

Czy możesz podać linka do tego opisu?i kiedy mamy doczynienia z dorosłymi rybkami bo te jak kupowałem miały od 4 do 6cm więc ile mają mies.?

"Nie dostają go codziennie tylko jako "smakołyk" od czasu do czasu."

To tak też będę musiał zrobić.

Opublikowano

Temat karmy http://www.klub-malawi.pl/serwis/artykuly-klubowiczow/515-test-karmy-tropical-krill-gran.html

O wiek musisz zapytać sprzedawcę ilość cm nie zawsze przekłada się na wiek.

Bierz cały czas poprawkę na to , że żywe organizmy nie rosną równo. Z mojej 12, zakupionej we wrześniu, 2 samice i samiec rosną słabo. U samic przyczyną jest wczesna inkubacja (nie jadły przez kilka tygodni więc nie rosły) a u samca uszkodzona płetwa . Taka już jest natura i nie musi to mieć nic wspólnego z jakąś chorobą.

• Dziękuję 1
Opublikowano

krill z Tropicala podawaj nie więcej jak 2 razy w tygodniu i w rozsądnych ilościach, ja tak robię i nie zauważyłem by to rybom szkodziło, wszystko z umiarem i nie będziesz widział bardzo długo co to choroba i inne wybiegające poza normalne zachowania ryb przyczyny ich zachorowań.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Koledzy....i Koleżanki dziękuję za cenne uwagi wcielam je w życie żona poinstruowana co dawać a co nie;)więc oby było tylko lepiej.Krill będą dostawać w poniedziałek i piątek a tak to rano NLS a wieczorem spiruline 36%.

Pozdrawiam i Dziękuje.

Opublikowano
Krill będą dostawać w poniedziałek i piątek a tak to rano NLS a wieczorem spiruline 36%.

...kiedyś podawałem Krilla z Tropicla razem z NLS i jakąś spiruliną. Miałem te same problemy. Podejrzewałem ,że to NLS było powodem. Ale jak się okazało to po odstawieniu Krilla Tropical problemy zniknęły.

Teraz podaję tylko NLS Spectrum premium i spiruline O.S.I. i wszystko jest OK. Kriilla nie podaję z powodów j.w. a ponadto NLS jest tak zbilansowany ,że nie widzę powodów. Ryby rosną i są fajnie wybarwione i nie chorują.

Opublikowano
...kiedyś podawałem Krilla z Tropicla razem z NLS i jakąś spiruliną. Miałem te same problemy. Podejrzewałem ,że to NLS było powodem. Ale jak się okazało to po odstawieniu Krilla Tropical problemy zniknęły.

Teraz podaję tylko NLS Spectrum premium i spiruline O.S.I. i wszystko jest OK. Kriilla nie podaję z powodów j.w. a ponadto NLS jest tak zbilansowany ,że nie widzę powodów. Ryby rosną i są fajnie wybarwione i nie chorują.

Do końca lutego odstawię krila zobaczymy czy tamte rybki formę odzyskają.

Opublikowano
Do końca lutego odstawię krila zobaczymy czy tamte rybki formę odzyskają.

..z Twojego opisu nie wygląda to na pasożyty a raczej problemy trawienne. A wspomniana przez Ciebie wcześniej Metriaclima estherae(red) jest rybą wymagającą diety niskoproteinowej i stąd być może właśnie ona ma największe kłopoty. Agnieszka ( suricade) też się o tym przekonała z tego co wiem.

NLS jest tak zbilansowany ,że dodanie wspomnianego krilla może powodować jakby nadmiar protein w pokarmie. U moich ryb problem minął po jego odstawieniu.. Odstaw na jakiś czas ..nic złego się nie stanie jak to zrobisz a tylko się przekonasz czy to było słuszne. Owszem...można go będzie dodawać ale sporadycznie a nie jako codzienny pokarm.

• Dziękuję 1