Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem czy Ci to pomoże ale miałem podobne problemy. Ryby od Malawiana, zakupione wszystkie razem niby OK. Jadły, pływały jak reszta a mimo to były wyraźnie mniejsze a w dodatku bardzo chudły. Po kilku miesiącach te ryby to były same ości bez grama ciała. Widziałem dosłownie ich szkielet a na nim wisiała skóra. Wszystkie ryby zdechły i na tym mój problem się skończył. U mnie nie pomógł w tym przypadku metronidazol ani baktoforte s. Teraz do rzeczy. Jeśli Twoje ryby jedzą to spróbowałbym je odłowić i w osobnym akwarium zrobić im kurację z namaczanym granulatem z Metronidazolem. To najpewniejsza i najszybsza metoda. Dodatkowo zakupiłbym bactoforte S Sery i dodał do wody w odpowiedniej dawce. Oczywiście nie do ogólnego tylko do tego "szpitala". Metro + Bactoforte działają razem bardzo dobrze.

Dziękuje Ci za posta już myślałem że nikt nie zrozumiał opisywanego problemu.Co do tych red-redów to tylko z 3 samice są takie malutkie i chudziutkie reszta samic to dobrze wyglądają i są b.duże no jeszcze jedna rdzawa rybka taka malutka.

-- dołączony post:

a czy inne ryby też mogą na to"zachorować"????

Opublikowano

Możesz bawić się w podnoszenie temperatury, sól i inne prowizorki. Jeśli nie masz skąd dostać drugiego akwarium to rób kurację w ogólnym. Metro jutro kupisz bez problemu, bacto raczej też w zoologicznym.

Pamiętaj jednak, że musisz być 100% pewien czy Twoje ryby są chore. Metro ich nie zabije ale szkoda ryb jeśli nie będziesz pewien.

Opublikowano
Możesz bawić się w podnoszenie temperatury,

Pamiętaj jednak, że musisz być 100% pewien czy Twoje ryby są chore.

Co do temp.to od samego początku pływały w 28 stopniach a kiedy dostałem elektr.termometr temp zmniejszyłem na 26 czy to mogło im zaszkodzić???powrócić do 28?

Co do 100% pewności nie mam bo jedzą i są tylko 2x mniejsze od innych no i te odchody długie i cienkie co u innych nie występuje.