Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawia mnie Twoje uwielbienie do alledrogo... Za taką kwotę, za jaką chcesz kupić akwarium 100x40x50 można skleić takie jak moje (120x50x50), wystarczy poszukać w okolicy, a okaże się, że pod nosem masz kogoś kto klei baniaki i bankowo wyjdzie korzystniej dla Ciebie... Piach tak jak Ci napisali już koledzy, dwa wiaderka i na skład budowlany (kilka ich w Warszawie jest), sam sobie wybierzesz jaki Ci pasuje, a w ostateczności ten, o którym wspomniał Mortis, czyli Kreisel 099 z Castoramy, czy innego Leroy Merlina za 7zł/25kg... Co do wkładów to ja bym od razu odłożył na bok te, które przyjechały z chinolem, a kupiłbym jakąś ceramikę, albo grys koralowy i zasypał nimi kubeł.

Opublikowano

By tylko uzupełnić bardzo mądre rady Matika to w kwestii zamówienia akwarium zadzwoń tu

http://erybka.pl/pol_m_Akwaria-i-stelaze_Zbiornik-na-zamowienie-44.html

skleją i przywiozą z wniesieniem do pokoju.

W kwestii co pozostawić w kuble z tych gratisów to jak napisał Mateusz -nic:D

Pozostaw na potem węgiel i zeolit a ten biominet ( na moje oko piękna nazwa drobnego zeolitu) niestety nie do kubła ani podłoża w naszych akwariach bo pyski i tak to wykopią - od razu wysyp w ogródku. Kup 1 litr lawy wulkanicznej w sklepie akwarystycznym taką 0,5-1,5cm i wypłucz a potem wsyp do najniższego kosza - pozostaw gąbki i to na początek startu wystarczy. Potem jak zobaczysz jaką masz wodę w kranie to to wolne miejsce może się okazać doskonałe na ten węgiel, zeolit albo i biopolimer - zadecydujesz sam za miesiąc.

Kieruj się tym poziomem ceny i taką granulacją:D

Bio-Wkład Lawa wulkaniczna 7-15mm 1L - do filtrów (5953274308) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

jak chcesz full wypas, szpan i kasy masz jak lodu to kup to

Seachem Matrix 500ml - wkład filtracyjny (5440259470) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/54/40/25/94/5440259470@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@54/40/25/94@@AMEPARAM@@5440259470

Jeśli twoja Warszawa to prawa strona Wisły to kieruj się na wodę grabca a jak lewa to na Pleziorro bo ten ma taką że podkrada tą od grabca:sad: czyli przywozi z prawostronnej Warszawy.:sad:

ale jedno dobre - pytasz :D a kto pyta nie błądzi chyba że pyta jak już kupił jak z tym kubłem. Mogłeś znależć z lepszymi gratisami a może i lepszą ceną.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc wszystkim, co do zakupów na allegro, ceny są zawyżone o parę złotych, a dojazdy i odbiory strata czasu i pieniędzy. Co do wkładów, domówiłem lawę. Czekam na wszystko i już się jaram :)

Opublikowano

Jeśli nie jesteś przekonany do pokrywy do zrób sobie koronę i przykryj zbiornik jakimś pleksi albo szybą nakrywową, ryby lubią chlapnąć wodą jak są większe i się ganiają, a i wyskoczyć czasem mogą. Poza tym z takim przykryciem na wodzie nie zbiera się kurz i takie tam.

Opublikowano

Ile dać piachu i kamieni ? akwarium 100x50x50 c250l i czy zaryzykować z anubiasem ? zamiast styropianu pod kamienie chcę dać takie kratki zlewowe, czy się sprawdzą?

Opublikowano
Ile dać piachu i kamieni ? akwarium 100x50x50 c250l i czy zaryzykować z anubiasem ? zamiast styropianu pod kamienie chcę dać takie kratki zlewowe, czy się sprawdzą?

Piasku powinno wystarczyć 25kg (1 worek), z kamieniami to nie ma żadnej reguły, która przekłada się na kilogramy, to raczej na objętość:) Anubiasa bym sobie odpuścił, a zamiast kratek (z tego co kojarzę to decco używa i chwali), dałbym spienione pcv 3mm na całe dno z małym marginesem przy brzegach.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem 25 kg piachu to trochę za dużo, ale co kto lubi. Nie kupowałbym w każdym razie więcej niż jednego worka, kratki jak najbardziej mogą być, w tej kwestii jest dosyć spora dowolność ;)