Skocz do zawartości

Valisneria jak zasadzic, żeby przetrwała?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Nie to żebym ci nie wierzył :Dale nie znasz możliwości tych ryb. Z sadzeniem poczekaj aż ryby zajmą rewiry i pokopią dołki wedle własnego widzimisie:D.

Jak nie poczekasz a wsadzisz rośliny jak tobie odpowiada i przypadkowo będzie to kolidowało  z miejscem na dołek które wybierze ryba to nie ma takiej opcji by roślina nie został odkopana aż do tej siatki i korzenie odplątane albo od razu ucięte przy samej d... no może jak wpuścisz takie 3cm rybki to ci na początku darują. Jak podrosną i zaczną obierać rewiry nie ma bata.

Może i nie znam możliwości pyszczaków, ale uważam że zasadzenie przed wpuszczeniem młodych ryb będzie korzystniejsze niż zrobienie to w późniejszym etapie ich rozwoju. Możliwość zakorzenienia i rozrośnięcia się roślin będzie o wiele lepszym posunięciem niż sadzenie po obstawieniu rewirów. Te 3cm ryby będą wybierały najbardziej dogodne kryjówki a nie (moim zdaniem) drążyły w miejscach najmniej dostępnych. Co do tego czy nie zeżrą zieleniny się nie wypowiadam. Zresztą pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano

No cóż życie szybko zweryfikuje Twoje przypuszczenia :) 

Zarówno w przypadku młodych ryb jak i dorosłej obsady, zawsze miałem ten sam scenariusz :) czyli zielone Twój wróg, zjedz, wykop, wyszarpnij .... 

Najdłużej się trzymały duże kępy od Henia... i i tak nie ma po nich śladu...

Opublikowano

U mnie niestety ani nurzaniec ani kryptokoryna się nie zachowały, natomiast mam teraz sadzonkę Anubiasa Caffefolia i o dziwo mu u mnie dobrze. Nawet rośnie i nowe liście puszcza.