Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten wąż jest karbowany w środku? Z tego co mi się wydaje karbowany w środku ma spore opory przepływu. Ale może mi się tylko wydaje?

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Ten wąż jest karbowany w środku? Z tego co mi się wydaje karbowany w środku ma spore opory przepływu. Ale może mi się tylko wydaje?

Też tak na początku pomyślałem ale podobny wąż ma FX5 i 6 i nikt nie narzekał także chyba to nie będzie przeszkodą.

Opublikowano

Nie on jest gladki w srodku, karbowany tylko jest po zewnetrznej stronie, jak sie robi zagiecie np 180 stopni to lekko wyczuwalne jest karbowanie przez zagiecie ale tylko minimalnie, zagiecie 90 stopni w srodku nadal gladko.

Ortografia się kłania kolego.

Opublikowano

Ciekawe że nikt nie zadał sobie pytania jak zamontować korpusy narurowe mechaniczne przed pompą (jak je potem odkręcać). Przecież ten cały układ będzie pacnięty luzem. IMHO to jest bezsensu , bo co by nie sądzić o kaseciaku ( są przeciwnicy i zwolennicy) on wnosił coś do filtracji akwarystycznej to ten nawężowiec jest kompletnie bezsensu. Jest tylko imitacja i to nie udaną w porównaniu do narurowca ( montaż , trwałość , estetyka i łatwość obsługi w szafce). Sorry Heniu ale to nie jest atak na twoja osobę tylko piszę to co myślę i widzę jak bym miał to zrobić i potem obsługiwać w swoim akwarium. Acha tylko nie piszcie że węże to mniejsze opory niz na rurkach gdzie są opory bo kolanka. Naprawdę ilośc kolanek ni jak sie nie przekłada na wydajność w przepływie wody ( jest znikoma) w porównaniu do źle przemyślanego układu czyt. tworzenie projektów ala NASA.

Oczywiście jak ktoś ma ochotę na to niech sobie robi, może ja się mylę.

Opublikowano
..no inny. Ale nie polecasz Multikani. Pewnie błąd w pisowni. Dlatego zaznaczyłem.

Nie ma błędu Andrzeju. Midikani to taki kanciasty kubełek a Multikani to właśnie ten segmentowy o którym pisze Henryk.

Multikani jest sprzedawany jako:

1. kompletny filtr z rurami i pompą

2. pojemnik startowy, który ma wieko z całym tym ustrojstwem do podłączenia węży

3. pojemnik dodatkowy do rozbudowy systemu bez pokrywy (pusty pojemnik lub wypełniony wkładem filtracyjnym).

Henryk pisząc o tym, żeby nie kupować filtra Multikani miał na myśli ten z pkt 1 czyli z wężami i pompką bo one się nie przydadzą w zaproponowanym przez Henryka rozwiązaniu więc szkoda kasy. Trzeba kupić pojemnik Multikani z pkt.2 bo jest tańszy.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Cena za metr ok 10-12zl niestety z tego co ogladalem to 25mm jest najmniejsza srednica.

A to ciekawe, bo ostatnio widziałem w "moim" OBI cenę 17-19zł :)

No i masz rację, 25 to najmniejszy jest, też chciałem go użyć w moim projekcie, ale potrzebowałem niecałe pół metra, więc zrezygnowałem z niego.

Ogółem muszę powiedzieć, że jest godny zainteresowania.

Opublikowano
Ciekawe że nikt nie zadał sobie pytania jak zamontować korpusy narurowe mechaniczne przed pompą (jak je potem odkręcać). Przecież ten cały układ będzie pacnięty luzem. IMHO to jest bezsensu , Sorry Heniu ale to nie jest atak na twoja osobę tylko piszę to co myślę i widzę jak bym miał to zrobić i potem obsługiwać w swoim akwarium.

Staszku wiesz jak cenię sobie twoje rady i wszystkie skrzętnie notuję.

Musicie wiedzieć że zanim ten nawężowiec opublikowałem (bo absolutnie nic nowego nie wynalazłem) to się Staszka dopytywałem.

Może przez przekorę nie zrezygnowałem bo mnie odwodził od tej idei filtracji.

By była jasność nie zbudowałem tej filtracji i jej nie testowałem bo mam kaseciaki, całość jest oparta na tylko moim pojmowaniu przepływu wody w rurze więc liczę tu na ocenę Macieja i Staszka i wszystkich tych którzy mają lub chcą mieć narurowca bo pierwszy teoretyk a drugi praktyk - na pewno coś mądrego z tego będzie.

Z pokorą laika więc podchodzę do wszystkich uwag.

Bezprym - pompy Jebao DC i DCT sprzedawane przez erybka mają gwarancję na pracę poza wodą a u innych nie natomiast Jebao AC nie jest przez nich sprzedawana tylko przez firmy aquario, aquazoo i jadwigę morską - nie wiem czy dają gwarancję na pracę poza wodą ale budowa jest identyczna jak tych pomp DC - trzeba dopytać. Moim zdaniem to najlepsze pompy do tego celu jakim może być nawężowiec.

Staszku co do podłączenia tych pojemników to tam się jak widzę nic nie odkręca czy przed czy po pompie. Przesuwasz dzwignię i masz włączony baypas i zwolnioną jak w kuble głowicę z wężami - wyjmujesz do góry głowicę z wężami a puszkę bez przechylania do zlewu niesiesz.

Jak zrobisz to delikatnie to nawet woda z puszki nie skapnie - tylko tak sądzę:D .

Wiem że mnie nie atakujesz bo nie ma powodu tylko podajesz swoje opinie wynikające z ogromnego doświadczenia w narurowcach.

Czym ścianka wewnętrzna gładsza i większej średnicy tym opory przepływu mniejsze - ci naukowcy od przepływu w rurach piszą że nawet ostre ścięcie rury ma wpływ i robią zaokrąglone zakończenia rur - chyba u nas to przesada.

Dzięki spochu Piotrze bo to czy rura ma karby wewnątrz to bardzo ważne i to na pewno w sposób odczuwalny hamuje przepływ.

Są takie wloty po łuku i szklane i specjalne czarne lub zielone plastikowe do kubłów z łukiem przy tylnej szybie które najmniej wpływają na hamowanie wody np Eheima i nie ma problemu załamywania się węży ale są drogie.

https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-wlot-filtra-1622-7275808-p-5603.html

Mam pewne kontakty jeszcze z czasów zawodowej działalności w branży węży silikonowych - może będą nie drogie 2m odcinki węża silikonowego z łukowym wejściem do baniaka:D - wtedy rury PP klękają:D węże silikonowe stosuje się do wyciszania wibracji pomp, są nie załamujące i niezwykle elastyczne niestety drogie.

Opublikowano

Podtemat - węże do akwarystyki:D moim zdaniem temat załamywania się węży wcale nie istnieje to tylko my nie potrafimy szukać.;)

Normalnie supełki można wiązać bez załamki

Sam jestem zaskoczony dlaczego jeszcze w ogóle stosujemy takie chińskiego pochodzenia bo taki Eheima dla rybek jest 2 x droższy i też się załamuje

WĄŻ AQUA NOVA 16/22 MM eheim tetra (5823231468) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/58/23/23/14/5823231468@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@58/23/23/14@@AMEPARAM@@5823231468

jak mamy dostępne w tej samej najniższej cenie takie:D :D na dodatek na pewno do kontaktu z żywnością więc dla rybek na pewno bezpieczne

Wąż ssawny ssący 16 mm (5846571395) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/58/46/57/13/5846571395@@AMEPARAM@@10@@AMEPARAM@@58/46/57/13@@AMEPARAM@@5846571395

są też dostępne i fi12 fi13 i większe.

WĄŻ SSAWNY PCV SPOŻYWCZY 12 ZBROJONY DO OPRYSKÓW (5800624920) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img16.allegroimg.pl/photos/400x300/58/00/62/49/5800624920@@AMEPARAM@@16@@AMEPARAM@@58/00/62/49@@AMEPARAM@@5800624920

lista takich węży

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=w%C4%85%C5%BC+ssawny+spo%C5%BCywczy&bmatch=s0-uni-1-4-1202

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.