samica inkubujaca
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez darianus · Opublikowano
@triamond niestety nie mam testów PO4. Muszę nabyć. -
Przez darchow · Opublikowano
Dziękuję. Rozumiem, że do takiego litrażu tylko 3 gatunki po 1 haremie -
Przez Lucjan23 · Opublikowano
Super opcja - ja mam baniak stojący na pograniczu salonu i kuchni - w kuchni pod blatem RO5 - zamontowałem sobie trójnik na wyjściu bloku filtrów i pobieram pode przed membraną oraz drugi trójnik za membraną - oba doprowadzone do baniaka - tam elektrozawory sterowane autorskim systemem zarządzania + dla pewnej pewności kraniki na króćcach. Daje mi to wodę po bloku filtrów (20 sedymentacyjny + 5mikro + węgiel + 1 mikro) oraz czystą wodę po RO (bez demineralizatorów czy innych udziwnień. Patenty z czasów paletek gdzie trzeba było mieszać wodę pod parametry. Zamiast ustrojstwa pilnującego poziom wody polecam coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/1005003831691331.html?spm=a2g0o.productlist.main.11.5368759aMOyuAw&algo_pvid=65a7859d-fa1a-4455-96c4-d80b7adaa707&algo_exp_id=65a7859d-fa1a-4455-96c4-d80b7adaa707-5&pdp_npi=4%40dis!PLN!13.10!13.10!!!3.17!3.17!%40210385bb17381546129871139e61ed!12000027297244472!sea!PL!767553088!X&curPageLogUid=8zjHcEeUINgs&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A co nam to daje? A to że po zamontowaniu na sztywno do szkła proces nalewania kończy się sam po uzyskaniu danego poziomu wody -
Witam Nowy na forum, nowy w biotopie. Kilka info: a) Sump 112l na akwa 300l - komora mechanika 10x35x12 w której są gąbki 30/45/60 i to czyszczone co tydzień/dwa w zależności od tłumienia przepływu b) komora biologi 35x35x20 a w niej jakaś ceramika, jakieś matrixy i inne pokupowane na przestrzeni lat. c) do tego wszystkiego nad ceramiką rozkładam otawę tapicerską w celu ochrony ceramiki przed zabrudzeniem c) Dotychczas były tam palety i wszystko dawało rade. Woda krystał i ogólnie spoko to lata Aktualnie natchnęło mnie, aby zmienić tą całą losowo dobraną ceramikę na gąbki 25 lub 30ppi ale cenowo w PL dramat - z Ali 100x100x5 cena ca 130PLN, i tu nasuwa się pytanie: 1. Ile tej gąbki napchać? 2. którą brać 25/30 a może coś innego 3. Jakieś ciekawe oferty w PL w rozsądnej cenie, albo jakiś zamiennik (coś z tapicerki?) Dzięki za info -
Przez Bartek_De · Opublikowano
Nie jest gładki, jest dokładnie taki sam jak Matrix. Czy Twoja żona, dziewczyna, mama... ma storczyki? Zajrzyj do doniczki🤔 -
Przez triamond · Opublikowano
@darianus DSB nie zaszkodzi. Problem może być jedynie przy ruszeniu złoża, bo biomasa dostanie się do wody. No i trudno czyścić złoże. Z drugiej strony można to miejsce przeznaczyć na gąbki przez które będzie płynęła woda. Większa efektywność, łatwiejsze czyszczenie (usuwanie biomasy). Czy tam gdzie masz zero azotanów, fosforany też niskie/zerowe ? @Lucjan23 Testowałem 30 ppi i nie zapchała się przez miesiące. 60 ppi (tapicerska T30 albo T25) po tygodniu zmniejszała przepływ przy pompie na maxa. Teraz mam 30ppi i 45 ppi. Im drobniejsza (większe ppi) tym większa powierzchnia filtracyjna, ale większe opory i szybciej spada przepływ, szczególnie jeśli za mało. Myślę, że dobry punkt wyjścia to 30 ppi. Jeśli kłopoty to modyfikacje... @Rafał80Pewnie można kruszyć... ale po co ? Gąbka lepsza. Co do Twoich obliczeń ... to 200 m2 to jakieś 180 litrów gąbki albo 600l matixa Pobaw się arkuszem @Bartek_De@Rafał80 https://forum.klub-malawi.pl/topic/26362-pumeks-jako-złożę-biologiczne-alternatywa-dla-seachem-matrix/?do=findComment&comment=382820 -
Przez Rafał80 · Opublikowano
Pumeks kojarzy mi się bardziej z lawą bardziej chropowaty (pumeks kosmetyczny) ten podlinkowany wygląda na gładki. -
Przez Bartek_De · Opublikowano
Sprawdźcie to https://allegro.pl/oferta/pumex-pumeks-ogrodniczy-wulkaniczny-naturalny-5l-13227545867 Już dawno o tym pisałem, nawet nie chce mi się sprawdzać ile kosztuje 5l Matrixa. Śmiem twierdzić, że jest to dokładnie to samo. W przypadku Matrixa odpowiedni marketing zrobił swoje. -
Przez Rafał80 · Opublikowano
Czyli można pokruszyć lawę/pumeks które w sumie maja strukture podobną do gąbki. Tak sobie myślę że moje podłoże 1mm dolomit może być niezłym miejscem dla bakterii - nie jest tak zwarte jak piasek, dobrze przepuszcza wodę. Jeśli mam 150x50x6 to optymalnie wychodzi z 200-270m2. -
W takim razie jaką gabke polecasz? 40/35/30/25 ppi? Mam w dobrej cenie 40 ale nie wiem czy w to iść?
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi