Skocz do zawartości

Oswietlenie LED do 120X40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupując 3 diodowe musze kupić ich więcej ?

Kupowac czerwone i niebieskie czy same niebieskie?

Jako laik z dziedziny elektroniki zobaczcie na schemat czy dobrze rozumuje podlaczenie oświetlenia led ?(mistrz painta) :) ??:D :D :D :D

Co powiedziecie na takie rozmieszczenie diód ??

post-16765-14695726332318_thumb.jpg

Opublikowano
wszystkie ip65

Przecież nie będziesz lał na nie wody wiadrami...

Tu masz opisane, w IP 65, piątka oznacza to:

5 - ochrona przed strugą wody (12,5 l/min) laną na obudowę z dowolnej strony

zaś w 68 ósemka:

8 ochrona przed skutkami ciągłego zanurzenia w wodzie (obudowa ciągle zanurzona w wodzie, w warunkach uzgodnionych między producentem i użytkownikiem, lecz surowszych niż według cyfry 7)

Nie namawiam do zakupu akurat tych co podałem, dałem taki link, bo o IP nic nie pisałeś :)

Co do podłączenia - w białych są dwa przewody + i -, w czerwonych i niebieskich też, w RGB są cztery żyły, więc nawet laik to zrobi (np ja, bo elektrykiem też nie jestem :) )

Samo podłączenie ok, ale czy tak je umieścić i przykleić to raczej tak bym nie robił. Zamiast tego dwa rzędy, pierwszy od forntu białe, drugi zaraz za nim RGB lub niebieskie, jak kto woli.

Opublikowano

Ja kupiłem tutaj SMD LED najmniejszych problemow nie było, więc mogę z czystym sumieniem polecić. Sterowanie na sterowniku Romka. Dałem też ledy RGB ale to był błąd. Kanał zielony w tej chwili odpięty a w to miejsce wydzieliłem jeden obwód biały. Dziś kupiłbym czerwone i niebieskie.

Działające oświetlenie możesz zobaczyć TU

Opublikowano

Jak 3-diodowe to kup więcej, tak, żeby się ilość diod zgadzała. Generalnie policz sobie cena per dioda i wybierz co lepiej wychodzi. Ta sama dioda w module 3 diodowym świeci tak samo w module 4 diodowym, więc z punktu widzenia światła teoretycznie nie ma to znaczenia, czy kupisz np 3x4-diodowy, czy 4x3diodowy.

Opublikowano
Ta sama dioda w module 3 diodowym świeci tak samo w module 4 diodowym, więc z punktu widzenia światła teoretycznie nie ma to znaczenia, czy kupisz np 3x4-diodowy, czy 4x3diodowy.

I tu bym się nie zgodził.

Zobacz na 3diodowe(84lumeny): http://softled.pl/pl/p/Modul-3-LED-z-diodami-Samsung-5630-120st./274

a 4ledowe(170lumenów): http://softled.pl/pl/p/Modul-4-LED-5630-Samsung-/139

Opublikowano

Widzę, ale porównując nawet te o "tej samej" mocy to wg mnie lepiej brać 4ledowe, no ale to jak kto woli