Skocz do zawartości

siporax vs ceramika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się czy jest sens kupowania oryginalnego siporaxu sera? Inne wkłady ceramiczne są o wiele tańsze nawet x10.

Jakie są Wasze doświadczenia?

Ile litrów siporaxu lub innego wkłądu ceramicznego na 100l trzeba dać?

Opublikowano

Moja rada jest taka: kup 1 l najtańszej ceramiki jaką znajdziesz i to wystarczy na 1000% do Twojego akwarium. Sam mam 450l i jadę na 0,5 l taniej ceramiki. Obecnie nawet jej nie mam w akwarium bo pożyczyłem koledze (na start nowego akwarium) a parametry nawet nie drgnęły. Za zaoszczędzone pieniądze kup lepsze ryby a jak nie to przelej na moje konto (podam Ci na PW). :)

Opublikowano

SiporaxU się używa w morskim najczęściej bo ma dużo większą porowatosc i nie oddaje nic do wody.

Do słodkiego wystarczy Ci najtańsza ceramika za 6zł za litr a nie siporax za 35zł. Ja miałem w 240 w kulble 1.5 koszyka tym zasypane i spokojnie wystarczy

Opublikowano

Widziałem gdzieś porównanie siporax vs reszta i wyszło że siporax wielokrotnie lepiej pochłania wodę, czyli ma większą powierzchnię dla bakterii.

Ja mam zbiornik ok 800l w obiegu i zastanawiam się czy lepiej kupić 4-5 litrów siporax czy pewnie z 10 l jakiejś innej ceramiki?

Opublikowano

Na 800l akwarium dałbym 2l taniej ceramiki. Wierz mi, nie poczujesz różnicy - bakterie też nie. One osiedlą się i na kamieniach i w piasku i mają gdzieś czy dałeś za ceramikę 6zł czy 60 za litr. Testuję to od dawna i wierz mi, że nie warto przepłacać. Obecnie u kolegi akwarium 1000+ z powodzeniem wystartowało na 2 litrach taniej ceramiki i parametry utrzymujemy idealne.

Opublikowano

Dokładnie jest tak, jak pisze Seba. Czym więcej będziesz miał bakterii w filtrze, tym gorzej w razie np. braku prądu. Bakterie jak nie znajdą miejsca w filtrze, to się osadzą na wystroju akwa ; podłożu , kamieniach itp.... zobacz jak mają handlowcy ryb, gdzie za całą biologię często robi tylko jakiś filtr z gąbek , bez podłoża , czy kamieni - tylko szkło, a akwa mają mocno przerybione...chyba nie myślisz, że świadomie narażają się na straty finansowe :)

Dodam jeszcze, że nie tak dawno w akwa ok. 70 litrów z obsadą 12 rybek ok 6cm gdzie był tylko piach , kilka kamieni i zwykły filtr gąbkowy, uzyskałem stabilną biologię, która jest do dzisiaj stabilna , w ciągu 3 tygodni bez żadnych cudownych matrixów etc. więc to daje do myślenia :)

Opublikowano
SiporaxU się używa w morskim najczęściej bo ma dużo większą porowatosc i nie oddaje nic do wody.

Do słodkiego wystarczy Ci najtańsza ceramika za 6zł za litr a nie siporax za 35zł. Ja miałem w 240 w kulble 1.5 koszyka tym zasypane i spokojnie wystarczy

Dużej ilosci siporaxu sie stosuje do redukcji no3

Opublikowano
Dużej ilosci siporaxu sie stosuje do redukcji no3

tak tak ;) ale to że nic nie oddaje to też prawda, bo przy zwykłej okrzemki mogłyby być cały czas

ale ja wolałem DSB postawić :D

Opublikowano

Jeśli skupimy się nie na morskich a tylko na Malawi i nie na denitryfikacji na złożach a tylko na ilości miejsca dla bakterii nitryfikacyjnych czyli na tyle dużej powierzchni by mogły one wszystkie dupska usadzić to nareszcie powracacie z kosmosu na ziemię.:D

co mnie cieszy ogromnie wreszcie zrobicie miejsce na biopolimery i odetkacie wyhamowane na maxa kubły z dziesiątkami litrów grysu koralowego pchanego do wody która i bez tego ma wapnia 10x za dużo.:rolleyes:

Z moich doświadczeń na baniakach z rybami Malawi/Tanganika a nie teoretykami wynika iż złoża w postaci porowatych rurek, kulek i innych cudów z dziurką może w ogóle nie być co potwierdza niemal każdy sklep zoologiczny i wielu z was.

U mnie od dawien dawna przechodni kotnik 60x30x30 - czyli 54l w którym zawsze coś pływa z maluszków lub młodzieży chodzi tylko na piasku , gąbce na mechaniku i jednym kamieniu by ryby miały się za czym schować.

Parametry NH4 i NO2 poniżej wykrywalności JBLa i zawsze tam lepsze niż w większym 300l Tanga a pływa w kotniku aktualnie z 40 szt podrostków tropheusów.

No wybaczcie ale minusowych wartości amoniaku i azotynu nie potrafię uzyskać więc uważam - biologia jak Bucefał.

Mając to na uwadze podpinam się do Seby z tym numerkiem także mojego konta do przelewu.:D zamiast zakupu tak dużo i tak drogich złóż.

Zawsze proponuję rozsądek i rozwagę więc jeśli Seachem poleca swojego Matrixa 0,5l na każde 200l baniaka - a wiemy że to zwykła lawa wulkaniczna obtaczana i moczona w ichniejszej Bielince :shock: to Azoo przebił wszystkich z tym

https://www.akwarystyczny24.pl/azoo-bio-glass-05l-potezne-medium-biologiczne-umozliwiajace-filtracje-tlenowa-i-beztlenowa-p-3752.html

bo jeśli to ma 6-8 razy większą powierzchnię od Siporaxa i Matrixa to na 200l baniak wystarcza 60ml tych "glass rurek z dziurką" - no i co wychodzi że kubeł pusty lata za to na "maxsiku" i falownik zbędnym.:D

Podobnie jak przedmówcy ze złożami zalecałbym oszczędność by kupić lepsze ryby a co dacie i ile tego nie ma żadnego znaczenia - może być nawet bez tego:shock: czyli i bez Sera Siporaxu a nawet zwykłej ceramiki po 5 zł

Wtedy piasek musi być w baniaku tak ze 2cm i nic więcej.

Jak dasz na 800l baniak 1l lawy wulkanicznej i piasek 0,8-1,3 mm tak z 4cm grubości to świat i ludzie.

A jak z braku prądu pusty kubeł stanie nawet na tydzień to siarkowodoru nie wytworzy bo przecież pusty:D No może troszku przesadzam