Skocz do zawartości

450L-szybki start?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK to wyjaśnia te dziwne znikanie NO3.

Te NO2 -0,2 ppm w dojrzałym baniaku w którym ostatnio nic nie grzebano?? czyli nic nie ujmowano???? ani dokładano, może świadczyć o nie czyszczonej gąbce ze 2-3tygodnie albo górze gówienek w kupie kamieni albo też tym samym w złożu np grysu koralowego.

Ten poziom NO2 -0,2 to nie tragedia i nie musisz nic nadzwyczajnego robić tylko na spokojnie przeanalizować co robiłeś w ostatnim tygodniu i jeśli nic to spokojnie zastanowić się gdzie może siedzieć te gówno:D może piasek mieszałeś? zastanów się co robiłeś.

żadnych gwałtownych działań!!!!

nie ma żadnego niebezpieczeństwa dla ryb a jest jedynie sygnał że coś mocno gniecie na biologię.

EDIT

Czy jest ktoś z koleżeństwa kto używa Prime a ma w baniaku Purigen. ??? i jaki ma poziom NO2?

Opublikowano
OK to wyjaśnia te dziwne znikanie NO3.

Te NO2 -0,2 ppm w dojrzałym baniaku w którym ostatnio nic nie grzebano?? czyli nic nie ujmowano???? ani dokładano, może świadczyć o nie czyszczonej gąbce ze 2-3tygodnie albo górze gówienek w kupie kamieni albo też tym samym w złożu np grysu koralowego.

Ten poziom NO2 -0,2 to nie tragedia i nie musisz nic nadzwyczajnego robić tylko na spokojnie przeanalizować co robiłeś w ostatnim tygodniu i jeśli nic to spokojnie zastanowić się gdzie może siedzieć te gówno:D może piasek mieszałeś? zastanów się co robiłeś.

żadnych gwałtownych działań!!!!

nie ma żadnego niebezpieczeństwa dla ryb a jest jedynie sygnał że coś mocno gniecie na biologię.

Szczerze to z tydzień temu w fluvalu wymieniłem gąbki gdyż tamte nie nadawały się już do użytku, dwa dni temu wyjąłem wszystkie kamyki gdyż planowałem wymianę obsady i wyłowienie rybek ale po 3 h ich łapania odpuściłem sobie gdyż 3 rybki na 3 godziny to porażka.....oczywiście kamyki wróciły do baniaka.Gąbka w mechaniku czyszczona co tydzień w wodzie z baniaka.No i dołożyłem gąbkę na wlot do biologa.A bym zapomniał wymieniałem węże od fluvala z oryginalnych na te z biologa z filtra hw.

Opublikowano
Szczerze to z tydzień temu w fluvalu wymieniłem gąbki gdyż tamte nie nadawały się już do użytku, dwa dni temu wyjąłem wszystkie kamyki gdyż planowałem wymianę obsady i wyłowienie rybek ale po 3 h ich łapania odpuściłem sobie gdyż 3 rybki na 3 godziny to porażka.....oczywiście kamyki wróciły do baniaka.Gąbka w mechaniku czyszczona co tydzień w wodzie z baniaka.No i dołożyłem gąbkę na wlot do biologa.

to pierwsze raczej wyjaśnia przyczynę - gąbka to ogromna powierzchnia dla bakterii nitryfikacyjnych i jej wymiana zawsze zakłóci cykl - co objawi się wahnięciem.

W moim kotniku wyjęcie starej gąbki i danie nowej oraz wyjęcie starego wapienia i danie nowego ( tylko piasek pozostał niezmieniony choć przegrzebany ) spowodowało po 2 dniach skok NO2 do 0,1 a dziś po 4 dniach już spadło do 0,05ppm więc bez żadnego złoża ceramiki tylko sam piasek utrzymał biologię co potwierdza obserwacje innych kolegów co do braku złoża.

Bajron a możesz ty usiąść przed baniakiem i tylko patrzeć na rybki:D choć tak z tydzień bez grzebania.;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bajron a możesz ty usiąść przed baniakiem i tylko patrzeć na rybki:D choć tak z tydzień bez grzebania.;)

Hahahha ale mnie tym rozbawiłeś:D czyli teraz tylko mam czekać żadnych podmian?

Opublikowano
Hahahha ale mnie tym rozbawiłeś:D czyli teraz tylko mam czekać żadnych podmian?

Żadnych to nie tak - rób tylko 20% i tylko raz w tygodniu najlepiej w ten sam dzień tygodnia by ci się nie popierniczyło kiedy robiłeś ostatnio:D

I nie ganiaj ryb siatką po baniaku bo tylko je stresujesz i potem tygodniami z grot nie wychylą pyska.

Nic nie rozumiem - nowy Fluval i już gąbki do wymiany co pies się nimi bawił?:D

spokojnie usiądz i wypij piwko za moje zdrowie bo mi potrzebne.;) a pozdrowienia dla małżowinki przesyłam bo bez niej nic nie odczytasz jesteś jak kret.:D

Opublikowano
Żadnych to nie tak - rób tylko 20% i tylko raz w tygodniu najlepiej w ten sam dzień tygodnia by ci się nie popierniczyło kiedy robiłeś ostatnio:D

I nie ganiaj ryb siatką po baniaku bo tylko je stresujesz i potem tygodniami z grot nie wychylą pyska.

Nic nie rozumiem - nowy Fluval i już gąbki do wymiany co pies się nimi bawił?:D

spokojnie usiądz i wypij piwko za moje zdrowie bo mi potrzebne.;) a pozdrowienia dla małżowinki przesyłam bo bez niej nic nie odczytasz jesteś jak kret.:D

To u ciebie zdrowie tak samo kuleje jak u mnie....Zdrówka Ci życzę i szybkiego powrotu do zdrowia niech pyszczaki zawsze będą z Tobą:Ddziś z żoną sie kłóciłem że ja widzę 40 a ona mnie śmiechem;-)

Opublikowano
Żadnych to nie tak - rób tylko 20% i tylko raz w tygodniu :D

Kolego skoro mam purigen i robię co tydzień podmianę to czy grozi mi zbicie NO3 do zera???a co za tym idzie zabicie papu dla biologi???

Opublikowano
Kolego skoro mam purigen i robię co tydzień podmianę to czy grozi mi zbicie NO3 do zera???

Purigen ma trochę inne działanie - nie służy do zbijania NO3 tylko ma za zadanie hamowanie jego wzrostu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam nadzieję że opis mojej sytuacji podlega pod ten temat a jeżeli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu;)

Wydałem z swojego akwarium cała obsadę gdyż miałem taki miszmasz od każdego dostawałem rybki i tak to wyszło...I teraz nową obsadę kupię dopiero 9 stycznia(ryby z TM F1 pokolenie) przez ten czas biolog będzie włączony akwarium zalane tą wodą co była z tamtą obsadą.Zostawiłem w baniaku jednego malutkiego pyszczaka do podtrzymania biologi pytanie czy dobrze zrobiłem?może wodę wymienić?czy też może lepiej jak go nie będzie proszę was o opinie-Dziękuje.