Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od tego powinieneś zacząć. Jednak nie jest to całkiem surowy baniak:D sorki nie zauważyłem w innym miejscu

Jeśli dostałeś także piasek to tragedii nie powinno być, ale trzeba być czujnym..

Testy pokażą stan biologii.

Kup ten Prime i wlej wg dawkowania jak do nowego ale dopiero po wykonaniu testów a nie przed testami.

możesz karmić ryby ale bardzo mało aż do podania wyników testów.

czekamy na wyniki.

Ryby są zestresowane przenosinami a może zbyt jasnym piaskiem lub za silnym światłem.

A jak w dzień zgasisz oświetlenie to wypływają z ukrycia?

Opublikowano
Od tego powinieneś zacząć. Jednak nie jest to całkiem surowy baniak:D sorki nie zauważyłem w innym miejscu

Jeśli dostałeś także piasek to tragedii nie powinno być, ale trzeba być czujnym..

Testy pokażą stan biologii.

Kup ten Prime i wlej wg dawkowania jak do nowego ale dopiero po wykonaniu testów a nie przed testami.

możesz karmić ryby ale bardzo mało aż do podania wyników testów.

czekamy na wyniki.

Ryby są zestresowane przenosinami a może zbyt jasnym piaskiem lub za silnym światłem.

A jak w dzień zgasisz oświetlenie to wypływają z ukrycia?

Jutro dostane testy i ten prime bo gadałem z sprzedawcą;-)od kolegi kupiłem cały baniak wraz z piaskiem skałkami itd u kolegi akwarium stało w ciemnym pokoju mało tam światła było żadne światło nie padało na baniak bezpośrednio a u mnie baniak stoi w pobliżu okna ,wina piasku raczej nie bo u kolegi był taki sam w tym pokoju gdzie teraz stoi akwarium jest bardzo duże okno i dużo światła w tym pokoju.W dzień nie próbowałem gasić światła.Wczoraj odmulałem dno i wszystkie kamienie były układane na nowo.

Opublikowano

To ja tak teraz w temacie troszkę bardziej... Po pierwsze napisałeś, że ryby są po przeprowadzce i pływają od 3 dni - to jest pierwszy bardzo możliwy powód płochliwości, trzeba dać im czas na aklimatyzację bo tak jak napisał Henryk, ryby też się stresują. Po drugie nie masz testów, masz przerybienie i na razie tylko filtr mechaniczny, czyli mogło skoczyć NO3 (albo i nie tylko - oby jeszcze nie), a to jest drugi możliwy powód płochliwości ryb. Kolego to akwarystyka jest, tu trzeba cierpliwości i działania w kolejności, którą już zaburzyłeś... 3 dni, a Ty już im zmieniłeś ułożenie kamieni - jak te ryby mają być spokojne i swobodnie pływać, skoro cały czas coś grzebiesz? Daj im trochę spokoju, a na okno jak się da zastosuj jakąś roletę chociaż.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za cenne rady:D

Dziś wieczorem podłącze biologa oraz dodam bakterie biodigest ,jutro natomiast zrobię testy a jeżeli uznacie za stosowne dodam ten Prime.Z tego co widzę to jest chyba jeden lider w baniaku bo jak on wypływa i zaczyna pływać po całym baniaku to reszta też wypływa i za nim:D

-- dołączony post:

Dostałem bakterie biodigest dodam jedna ampułkę.

Opublikowano

Skoro kolega odmulał dno to znaczy, że plywalo tam troche kupek, resztek pokarmu itp. I dobrze zrobił. Mam nadzieje ze uzdatniłes wode przed wlaniem i mniej wiecej w tej samej temperaturze wody? Żeby nie a byla skrajnie lodowata /ciepla.

Nie karm ryb bo one nie zaczna nagle swobodnie plywac z powodu karmienia tylko zjedza.i znowu sie schowaja - domyslam sie ze chciales je odstresowac? To zly pomysl..:)

Jak juz poukladales kamienie to teraz nic juz nie rob. Przerwij karmienie -,domyslam sie ze przedobrzyles stąd odmulanie ? Tak do wekendu pauza. Chociaz ja wiem ze i 2 tygodnie.nie robi wrazenia na rybach. A te nie sa juz takie małe :)

Mozesz.raz.na 3-4dni podmienic tak.z.20-30l wody - przygotuj sobie wczesniej niech.sie odstoi i uzdatnij.

Testy bym sobie darował.bo czy z nimi czy bez to dla ryb bez znaczenia. Nie musisz tez swiecic powiedzmy 10-12h na dobe ( o ile wlaczasz swiatlo) tylko zapalac sobie popoudniu na pare godzin.

Jak zaczniesz podawac pierwsze jedzenie to namaczaj je chwile przed(,w wodzie z akwarium) w jakies lyzce czy cos i dopiero daj. To tak na szybko.zeby ci.sie.nagle część obsady nie przekrecila.

Opublikowano
Skoro kolega odmulał dno to znaczy, że plywalo tam troche kupek, resztek pokarmu itp. I dobrze zrobił.

Czy ktoś napisał, że źle zrobił? Chodziło mi tylko o przestawianie kamieni.

Mozesz.raz.na 3-4dni podmienic tak.z.20-30l wody - przygotuj sobie wczesniej niech.sie odstoi i uzdatnij.

Jak ma uzdatniacz to nie musi być odstana...

Testy bym sobie darował.bo czy z nimi czy bez to dla ryb bez znaczenia. Nie musisz tez swiecic powiedzmy 10-12h na dobe ( o ile wlaczasz swiatlo) tylko zapalac sobie popoudniu na pare godzin.

A ja darowałbym sobie takie komentarze. O ile światło jest nieistotne to testy jak najbardziej. Może nie dla ryb, ale dla bajrona i innych już trochę tak. Orientacyjnie raz na jakiś czas trzeba zrobić komplet testów od pH, przez twardość wody po związki amonowe i azotowe, jesteś tego przeciwnikiem i radzisz sobie sam - gratuluję, nie stosujesz - nie stosuj, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd przez swoje podejście (wątpliwe dla dobra ryb jednak...), dobrze jest wiedzieć jakie parametry ma woda, w której trzymasz zwierzęta...

Jak zaczniesz podawac pierwsze jedzenie to namaczaj je chwile przed(,w wodzie z akwarium) w jakies lyzce czy cos i dopiero daj. To tak na szybko.zeby ci.sie.nagle część obsady nie przekrecila.

Trochę nie doprecyzowałeś... Namacza się tylko granulat Hikari bo tak zaleca producent, ale namaczanie reszty pokarmów (a nie wiemy czym karmi bajron) to spory błąd bo wypłukujesz substancje odżywcze zawarte w tym pokarmie...

Opublikowano
O to niepotrzebnie kupiłeś testy , wystarczy poprosić o wskazówki kolegę michalttza.

On jest specjalistą od wpuszczania ryb po 3 dniach od zalania baniaka a rybki będą stale wesołe.

quote=deccorativo;333272]Na poważnie.

zrób te pomiary bo jak masz testy to nie ma co zwlekać, podawaj wynik i markę testu.

Czy od samego początku ryby się chowały czy naszło je to teraz?

Taki stary.wyjadacz na forum a pyta o pierdoly. Gdzie każdy średnio rozgarniety człowiek wie że to.normalne po przeprowadzce ryb tym bardziej nie mlodych tylko.wyrosnietych juz nieco a zarazem bardziej pamiętliwych. Nie wspominam juz ze te.ryby lubią sie chowac tu i tam....

Bardzo cenne zapytanie. Przez.3.dni swiat sie zawalil w akwarium i z tego powodu ryby sie chowaja. [

Opublikowano
Taki stary.wyjadacz na forum a pyta o pierdoly. Gdzie każdy średnio rozgarniety człowiek wie że to.normalne po przeprowadzce ryb

Wyobraź sobie, że często na forum trzeba pomagać właśnie tym "rozgarniętym", którzy nie mieli pojęcia, że po przeprowadzce takie rzeczy powinny być normalne. Proszę, idź siać popelinę gdzie indziej...

• Dziękuję 1
Opublikowano
Czy ktoś napisał, że źle zrobił? Chodziło mi tylko o przestawianie kamieni.

Jak ma uzdatniacz to nie musi być odstana...

A ja darowałbym sobie takie komentarze. O ile światło jest nieistotne to testy jak najbardziej. Może nie dla ryb, ale dla bajrona i innych już trochę tak. Orientacyjnie raz na jakiś czas trzeba zrobić komplet testów od pH, przez twardość wody po związki amonowe i azotowe, jesteś tego przeciwnikiem i radzisz sobie sam - gratuluję, nie stosujesz - nie stosuj, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd przez swoje podejście (wątpliwe dla dobra ryb jednak...), dobrze jest wiedzieć jakie parametry ma woda, w której trzymasz zwierzęta...

Trochę nie doprecyzowałeś... Namacza się tylko granulat Hikari bo tak zaleca producent, ale namaczanie reszty pokarmów (a nie wiemy czym karmi bajron) to spory błąd bo wypłukujesz substancje odżywcze zawarte w tym pokarmie...

Chciał odmulić dobrze i najwidocznie pod kamieniami byl syf.

Tu bardziej chodzi o temperature wody. Wleje se pare dni przed do.wiaderek i temperatura bedzie podobna doda uzdatniacza poczeka tyle ile pisze na opakowaniu i wleje. A tak bedzie dolewal a to cieplej a to.zimnej i kombinowal.

Nikt nie musi robic po mojemu to decyzja autora tematu.

Tak namacza sie granulki. Producenta mozna pominąc.

Jeszcze.nikogo nie wypraszałem za wyrażenie swoich pogladow :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.