Skocz do zawartości

Czarny glon. WSZYSTKO CZARNE :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem odnośnie porastającego mi wszystkie kamienie i szyby(mniej) czarnego glona.

Kamienie są całe czarne, glon bardzo szybko się rozprzestrzenia, skleja piasek a gdy się go ściera szczoteczką pyli się i woda ma brązowy kolor.

Opublikowano

Glon jest czarny czy ciemnozielony?

Możesz wrzucić jakieś fotki?

Wygląda mi to na sinice ale prorokować nie chcę.

A jakie masz parametry wody: NO3, PO4?

Opublikowano
Glon kest mocno czarny, nie są to włoski tylko płaszczyzna taka i wpada trochę w bordo nieraz

Przewiduję krasnorosty.

Wcześniej pisałeś o zielonych glonach a nawet białych.

Normalna kolej rzeczy po zielonych -krasnale.

No i po co chcesz walczyć -to ryby jedzą a w jeziorze tego bez liku.:D

Jak od krasnali powrócić do zielonych to i ja i Guban nie wiemy- ale chcemy:D

bez opisu podmian , żywienia ,obsady, fotek oraz pomiarów testami JBLa wody nic nie poradzę.

Opublikowano

Imho , pewnie krasnorosty lub brunatnice. Nie ma czym się łamać tylko cieszyć bo to kwintesencja naszego biotopu, czyli glony porastające kamienie. I nie ma to znaczenia czy to będą zielone czy inne.

Opublikowano

Dokładnie jak pisze Stan. Nie ma co się tego pozbywać (może z szyb, ale wystarczy po prostu częściej je czyścić i nie będzie takiego problemu z brudzeniem wody ;)), glon na kamieniach to fajna sprawa w tym biotopie, szczególnie dla ryb, które będą miały co podskubywać, a i dla Ciebie jak gdzieś wyjedziesz bo będzie on uzupełnieniem diety Twoich podopiecznych.

Opublikowano

Wiem o tym, sam lubię glon na kamieniach ale ten jest obrzydliwie czarny, bardzo szybko się rozprzestrzenia i mi się nie podoba, w moim zamyśle było pozostawienie zielonych glonów tylko na czubkach lekko niebieskawych kamieni, a teraz mam wszystkie kamenie jednolicie czarne, to jest okropne a z tego co wiem wielu użytkowników ma takie kamienie jak ja i wyglądają jak nowe przez cały czas bez żadnych glonów.