Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich akwarystyką zajmuje dość krótko.Moje pierwsze akwarium to 112l wielogatunkowe.

Założyłem nowy zbiornik 300l

120x50x50

Podłoże: żwirek kwarcowy 0,8-1,4mm

jasny żwirek kwarcowy 0,5-1mm

Skały: serpentynit zielony,Skała Dark Grey Stone, reszta zebrana pod blokiem :D

Rośliny;Microzorium ,Anubias Barteri,Valisneria

Filtracja; 2xHW-302 z czego jeden wypełniony zeolitem i żwirem koralowym drugi jako mechanik gąbka filtracyjna na poborze w środku gąbki filtracyjne i plastikowe czyściki kuchenne :P

Oświetlenie; na razie standard z pokrywy 2x30w przysłonięte folią aluminiową było za jasno

Zbiornik zalany około tygodnia temu robiłem dwa testy PH miedzy 7,5 a 8,NO3 na 0 W zbiorniku jest około 25 litrów wody z podmiany z innego akwarium plus BACTO-ACTIVE do tego 4 Gupiki jako ryby startowe

Czeka mnie jeszcze decyzja co do obsady i tu liczę na waszą pomoc:rolleyes:

post-16494-14695724809944_thumb.jpg

Opublikowano
Witam wszystkich akwarystyką zajmuje dość krótko.Moje pierwsze akwarium to 112l wielogatunkowe.

Założyłem nowy zbiornik 300l

120x50x50

Podłoże: żwirek kwarcowy 0,8-1,4mm

jasny żwirek kwarcowy 0,5-1mm

Skały: serpentynit zielony,Skała Dark Grey Stone, reszta zebrana pod blokiem :D

Rośliny;Microzorium ,Anubias Barteri,Valisneria

Filtracja; 2xHW-302 z czego jeden wypełniony zeolitem i żwirem koralowym drugi jako mechanik gąbka filtracyjna na poborze w środku gąbki filtracyjne i plastikowe czyściki kuchenne :P

Oświetlenie; na razie standard z pokrywy 2x30w przysłonięte folią aluminiową było za jasno

Zbiornik zalany około tygodnia temu robiłem dwa testy PH miedzy 7,5 a 8,NO3 na 0 W zbiorniku jest około 25 litrów wody z podmiany z innego akwarium plus BACTO-ACTIVE do tego 4 Gupiki jako ryby startowe

Czeka mnie jeszcze decyzja co do obsady i tu liczę na waszą pomoc:rolleyes:

Witam.Zacznę tak zbytnio nie zaśmiecając tematu postu ;) ...Żwirek kwarcowy napisałeś granulacja 0,8-1,4 mm i drugi jasny żwirek kwarcowy 0,5-1 mm nie bardzo rozumiem czy masz dwie różne gradacje razem pomieszane czy pomyliłeś się w opisie??? tak poza tym lepiej mieć piasek kwarcowy niż żwirek bo pyszczki kopiąc w żwirku mogą się pokaleczyć o jego ostre końce....Aranżacja,oświetlenie według gustu co kto lubi(trochę tło nie pasuje do naszego biotopu)...Filtracja ok tylko po co ci w kuble(jak napisałeś drugi jako mechanik) plastikowe czyściki kuchenne???wystarczyłyby gąbki+wata filtracyjna do oczyszczania wody z syfku choć lepiej zamiast kubła mechanika byłby zwykły wewnętrzny cyrkulator+gęsta gąbka która więcej zbierze tego syfku niż kubełek...Zbiornik zalany około tydzień temu a gdzie pomiary testów na NO2, NH3/NH4 oprócz tych co już podałeś ???Najlepsze i najdokładniejsze są testy kropelkowe firmy JBL,paskowe są niedokładne..........Jeszcze raz napisze mam nadzieje że tym dość długim opisem nie zaśmieciłem tematu tego postu za co z góry przepraszam...A co do wyboru obsady to proponuje obsadę trzy gatunkową np,Pseudotropheus saulosi+ Iodotropheus sprengerae+Pseudotropheus cyaneorhabdos''maingano'' każdy gatunek w układach 1 samiec+4 samice... lub taką obsadę Iodotropheus Sprengerae 1+4, Labidochromis Caeruleus 1+4, Cynotilapia Hara Gallireya Reef 1+4 lub możesz iść w układ dwu gatunkowy,wielosamcowy np saulosi 3+8/9+Iodotropheus sprengerae 1+4.....Zapewne inni koledzy tez ci zaproponują inne odmiany ;)

Opublikowano

Witaj na forum :) wygląda na to, że fajnie wystartowałeś i zostało tylko czekać aż się wszystko zamknie, fajnie czytać takie posty na powitanie zamiast "ratunku!" :P wystrój masz bardzo fajny, z tym że to microzorium to długo Ci nie posiedzi w tej wodzie ;) oświetlenie zmień jak najszybciej bo standard jest paskudny :P jeśli chcesz zostać przy świetlówkach to polecam Hagen PowerGlo (zamiennik Sylvania Grolux) i do tego Hagen AquaGlo (nie wiem jaki zamiennik :P) albo, jakbyś chciał pójść w bardziej niebieski klimat to świetlówkę typu Blue Marine, fajnie to będzie grało z pierwszą świetlówką ;) piachu moim zdaniem trochę za dużo, po jakimś czasie zobaczysz w parametrach, że zbiera się tam dużo syfku, a i bakterii nitryfikacyjnych Ci się namnoży od diabła... Co do obsady to zapraszam do odpowiedniego działu, pooglądaj co Ci się podoba, stwórz tam wątek i pytaj, czy obsada, którą sobie upatrzyłeś pasuje do siebie żywieniowo i przede wszystkim, czy może pływać w takim zbiorniku. Powodzenia! ;)

Opublikowano

Dzięki za dobre słowa Co do podłoża grubszy żwirek jest pod spodem drobny na górze Czyściki bardo fajnie wyłapują nieczystości (zrobienie czegoś innego jak wszyscy nie oznacza ze się nie sprawdzi) Co do testów faktycznie by się przydało sprawdzić resztę parametrów Obsada którą zaproponowałeś fajnie wygląda ale muszę jeszcze troche poczytać więcej o tych pyszczkach Oświetlenie na razie musi poczekać nie wszystko na raz ale na pewno zmienie.

Opublikowano
Co do podłoża grubszy żwirek jest pod spodem drobny na górze Czyściki bardo fajnie wyłapują nieczystości (zrobienie czegoś innego jak wszyscy nie oznacza ze się nie sprawdzi)

....wymiesza się i nie będzie już tak jak masz w tej chwili. A bądź tego pewny ,że tak będzie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Sypiąc piach zdawałem sobie sprawę ze pewnie tak będzie Na podstawie tych dwóch testów czyli pH I NO3 da rady wywnioskować czy zakończył się cykl azotowy?

Opublikowano
Na podstawie tych dwóch testów czuli PHiNO3 da rady wywnioskować czy zakończył się cykl azotowy?

Namawiam do stosowania się do zasad polskiej ortografii żeby innym łatwiej się czytało. Przydaje się, jak chcesz uzyskać poradę ;) test na pH nie ma absolutnie nic do cyklu azotowego, to czy cykl ruszył i się zamknął możesz ocenić na podstawie testów na NO2 i NO3.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam od ostatniego postu minęło trochę czasu,ale trochę się zmieniło.Filtracja została wymieniona na korpusy na rurowe.Dwa równolegle jako mechanik . Dwa szeregowo biologia,matrix i grys koralowy i jeden na bajpasie  Purolite A520E. Pokrywa diy z laminatu poliestrowego (na co dzień się tym zajmuje). Oświetlenie led.Tło czarne zrezygnowałem z 3d

Opublikowano

Obsada do  redukcji ale nie ma komu oddać.Niektóre pyszczki trafiły do mnie przez przypadek 

Labidochromis Hongi Super Red

Cynotilapia afra hara gallireya reef

Labidochromis caeruleus

Pseudotropheus saulosi

Metriaclima estherae -RED RE

Jeszcze wszystkiego nie skoczyłem zostały drobiazgi

IMG_20170117_183800.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.