Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie wystarowałem ze swoim zbiornikiem 180L w którym docelowo będzie 10-12 pyszczakow.

Półki co mam tylko kubełek Fluval 205 z trzema/czterema koszami w którym jest wg instrukcji:

- gąbka

- węgiel aktywny

- żwirek amonowy

za 2 tygodnie będę miał AQUAEL TURBO FILTER 1000 filtr wewnętrzny w którym będzie wkład do filtracji biologicznej BioCeraMAX Pro 600.

W kubełku chciałbym stopniowo powymieniać i zostawić to następująco:

- gąbka

- BIO ceramika

- Fluval żwirek amonowy

- JBL Cleramec Plus

Co o tym sądzicie?

W akwarium mam praktycznie same białe wapienne skały i troche boje się o glony dlatego dałem takie wkłady.

Opublikowano
Witam,

Właśnie wystarowałem ze swoim zbiornikiem 180L w którym docelowo będzie 10-12 pyszczakow.

Co o tym sądzicie?

W akwarium mam praktycznie same białe wapienne skały i troche boje się o glony dlatego dałem takie wkłady.

Sądzimy że wlałeś wodę do baniaka i nie wystartowałeś a jedynie mielesz wodę:D

Co do glonów to się nie bój wilka - na pewno będziesz je miał.:D

Jesteś przed startem i kołujesz po płycie lotniska.

Przed startem wyjmij z kubła węgiel i zeolit czyli ten żwirek amonowy - bardzo zakłócają start:D

Koniecznie wsadz w ich miejsce jakieś złoże biologiczne może być ta bioeramika, zwykła lawa wulkaniczna albo full wypas czyli Matrix.

Przeczytaj Szablon startu biologii

http://forum.klub-malawi.pl/szablon-startu-biologii-wode-amoniakalna-wa-t26014.html

i wtedy startuj w górę kolego.

Opublikowano

Dokładnie, mam baniak bez ryb i miele wodę półki co (prawie 2 tyg) a i teraz jade na urlop na 2 tygodnie wiec zakładam że wszystkie parametry wody będą odpowiednie. Chodzi o to że nie mam za bardzo możliwości kupować wkładów w sklepie, więc teraz na urlopie chcę kupić większość osprzętu w tym wkłady do filtra. Co byście polecali do Fluval 205 zakładając że dodatkowo będzie filter wewnętrzny? tylko gąbka i ceramika, czy jeszcze coś extra? W końcu są tam 4 kieszenie. W sumie od razu powinienem tak postawić tak pytanie...

-- dołączony post:

czy może wszystko zasypać Matrixem?

Opublikowano

Na początku poczytaj forum, żeby mieć w ogóle pojęcie o wystartowaniu akwarium w kontekście cyklu azotowego bo samo "mielenie" wody od 2 tygodni nic nie daje.

Odnośnie filtracji to we Fluvalu 205 masz ramkę na gąbkę + 3 kosze.

Ramkę uzupełniasz gąbką (nic innego tam nie wejdzie ;-) - jest to pierwsze medium przez które przepływa woda, która została wpompowana do filtra. Odnośnie uzupełnienia koszy - odpowiedź nie jest taka prosta bo wszystko zależy od tego jakie masz parametry wody wodociągowej (stężenie NO3, pH, twardość wody itp.) bo to głównie powinno decydować o tym jakie media filtracyjne będą przydatne w Twoim przypadku.

Kubełek będzie służył Ci wprawdzie przede wszystkim do filtracji biologicznej, ale na pewno nie zasypywałbym go całego Matrixem.

Opublikowano

Ok, pogooglowalem, podzwonilem i znalazlem takie cos:

Czy to sa wystarczajace informacje odnosnie wody zeby wiedziec czym zasypac kubel?

Sorry za ortografie ale pisze z pracy a tam nie mam ustawionej polskiej klawiatury :/

post-16453-14695724595341_thumb.jpg

Opublikowano
Ok, pogooglowalem, podzwonilem i znalazlem takie cos:

Czy to sa wystarczajace informacje odnosnie wody zeby wiedziec czym zasypac kubel?

Sorry za ortografie ale pisze z pracy a tam nie mam ustawionej polskiej klawiatury :/

Tak czułem że nie piszesz z kraju, podejrzewałem UK:D a wyszło jeszcze dalej.

Tak na marginesie proponuję jednak obowiązek wpisania w danych osobowych miejscowości - to wiele upraszcza a nie narusza ustawy o danych osobowych.

To co podałeś moim zdaniem zmienia zupełnie koncepcję wkładów i całego osprzętu do twojej 180l.

Twoje wodociągi powinny na stronie internetowej podać takie parametry wody - przykładowo

http://www.pwikwegrow.pl/stacja-uzdatniania-wody/wyniki-badan

chodzi o wyniki badań fizykochemiczne.

Jak podasz link na pw to ci skompletuję twoją filtrację.

Z tego co wyrywkowo podałeś to dwie ważne sprawy wyszły

1/wysoki poziom skażenia biologicznego - co skutkuje zapewne ciągłym odkażaniem wody - nie wiemy jaką metodą to robią.

2/graniczny dla ludzi poziom azotanów NO3 -40 mg/l - co skutkuje że odpada w twoim przypadku utrzymanie akwarium Malawi tylko na systemie podmianek wody , coś jak kolega dejwis tu

http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=331476&postcount=74

jak podasz jeszcze pH, GH, irlandzkiej kranówy to coś wymyślimy wspólnie z chłopakami dla ciebie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
    • OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb.  Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.