Skocz do zawartości

Cykl azotowy - test wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMHO koledzy zagmatwaliście całkowicie odpowiedz na proste pytanie

. Może ktoś wyjaśni mi skąd kupuje Prodibio Biodigest raz bakterie a odrębnie pożywkę.

Znam tylko bakterie Biodigest bez pożywki.

Uprzejmie proszę używać pełnej nazwy produktów bo francuska firma Prodibio produkuje wiele różnych i brak nazwy wyklucza porozumienie się o który produkt chodzi i tak .

Gdzie kupuję ampułki Prodibio ? W zoologicznym ;D

Jedne są koloru ciemniejszego (bakterie - start) a drugie jaśniejsze i to jest właśnie pożywka

1/Może napisz co jest napisane na ciemniejszej ampułce którą nazywasz "bakterie -start" ponieważ Prodibio produkuje również bakterie startowe pod nazwą Prodibio Start Up

http://prodibio.com/start-quickly-cycle-tank-aquarium-water-bacteria-biological-filtration

w tej ampułce są dwa produkty razem ( bakterie BioDigest+ Stop Ammo) ale też nie ma tam pożywki.

2/ Co jest napisane na tej jaśniejszej ampułce - jaka nazwa.

i dalej

...szczepy bakterii to Prodibio BioDigest a pożywka to Prodibo-BioTrace.

Może wyjaśnijmy co to jest pożywka dla bakterii nitryfikacyjnych.

W moim mniemaniu ( może błędnym ) są to związki azotowe jak amoniak NH3 , amon NH4, oraz azotyny NO2. Pożywka -Jak sama nazwa wskazuje tym się żywią bakterie nitryfikacyjne.

Tak jak ja - bakteria:D zamawiając w restauracji golonkę jako pożywkę zamawiam jeszcze piwo ( duże albo lepiej od razu dwa):D jako BioTrace czyli popychacz.

Niestety jak zamawiam sam popychacz czyli piwo to się nie najem tylko upijam - a wy?

Tak jest z tym Prodibio BioTrace - to nie jest pożywka dla bakterii nitryfikacyjnych

cyt za Jadwiga Morska

http://jadwigamorska.pl/prodibio-biotrace-1-ampulka.html

"Preparat BioTrace jest specjalnym koncentratem zwierającym pierwiastki śladowe, których zadaniem jest przyspieszenie aktywności bilogicznej. W skłądzie środka znajdują się takie pierwiastki jak: siarczan żelaza, kobalt, bor przyspieszający wzrost roślin oraz przemiany metaboliczne. Pierwiastki śladowe są wykorzystywane przez glony, rośliny, bezkręgowce oraz ryby."

tu oryginalny opis producenta

http://www.prodibio.com/nutrients-bacteria-fresh-water-aquarium-tank-biological-filtration-biotrace

Mikroelementy oraz pierwiastki śladowe to nie jest pożywka dla bakterii nitryfikacyjnych ale owszem są tym bakteriom potrzebne jak mnie piwo by zjeść golonkę - bez piwa nie dam rady.

Opublikowano

Ja nie napisałem ( źle się zrozumieliśmy) , że Prodibo-BioTrace jest pożywką dla BioDigest. Jest to jak sam zauważyłeś przyspieszacz biologii ( aktywności) , przyspiesza wzrost roślin i metabolizm. Stąd potocznie mówi się "pożywka". Jak się zastanowić to może jest to błędne określenie ale w potocznym ( skrót myślowy) języku akwarystycznym tak się to określa.