Skocz do zawartości

Labidochromis caeruleus oraz aulonocara fire fish w jednym akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Posiadam w jednym zbiorniku młode Labidochromis caeruleus oraz aulonocara fire fish lecz nie jestem pewny co do żywienia tych ryb. Proszę pomóżcie mi w doborze pokarmu dla tej obsady. W perspektywie tygodnia jaki podawać stosunek pokarmu mięsnego do roślinnego ? szukałem w internecie informacji na ten temat lecz jedni pisali że te ryby potrzebują wiecej mięsnego pokarmu a inni że roślinnego i naprawdę już nie wiem co robić :cry: Na te chwilę podaję im spirulinę w płatkach od tropicala i sery oraz mrożonki wodzenia i artemię. Z góry dzięki !

Opublikowano

Ryby które posiadasz należą do mięsożernych,więc taki pokarm w ich diecie musisz im podawać...ale podanie im raz na jakiś czas spiruliny nie zaszkodzi im. Musisz poszerzyć gamę pokarmów mięsnych dla swoich rybek oprócz wodzienia,artemi które posiadasz np jeszcze o kryl, cyklop, dafnie , krewetki...A co do mrożonek to najlepiej przed podaniem(oczywiście rozmrożone) opłukać je na sitku pod bieżącą wodą aby spłukać wszystkie zanieczyszczenia...Jeszcze tu masz w linku tabelę pokarmów więc napewno coś dobierzesz z gotowych pokarmów dla mięsożercow żeby tą dietę miały urozmaiconą... http://forum.klub-malawi.pl/tabela-pokarmow-t18749p2.html

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź ! Co do przygotowania mrożonek to oczywiście tak robię ;) czy jak będę podawać rybą spiruline dwa razy w tygodniu to będzie ok czy jeszcze bardziej to ograniczyć ? Jeszczę mam pytanie (nie chcę zakładać kolejnego tematu by nie zaśmiecać forum) jaki gatunek o podobnych potrzebach żywieniowych polecacie do tej obsady co mam ? chodzi mi o coś najlepiej niebieskiego by ładnie kontrastowało z ubarwieniem moich ryb (akwa 300L)

Opublikowano

Spirulinę możesz podawać dwa razy w tygodniu. Co do następnego pytania, będzie to OT i powinieneś założyć osobny wątek ;) może moderator to wydzieli i stworzy Ci temat w odpowiednim dziale, proponowałbym pozbycie się Fire Fish bo to sztuczna ryba, nie występująca w jeziorze, zamiast niej możesz przygarnąć Iodotropheus Sprengerae, a jeśli chodzi o niebieski kolor to Cynotilapia Hara będzie jak znalazł...

Opublikowano

Cynotilapia Hara.... Piękna ryba... Tylko będzie problem z zakupem jej w moim mieście (poznań). Dziekuję za pomoc w określeniu pokarmu dla moich ryb, a co do mojego drugiego pytania założe nowy temat jak radzi kolega wyżej. Pozdrawiam !