Skocz do zawartości

kolorowa plama

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... ostatnio padł mi filtr kaskadowy Aquael FZN2 więc pożyczyłem od znajomego filterek wewnętrzny Claro 600, filtr wypłukałem itd. ale po uruchomieniu i jakiś 2h na tafli woda pojawiła się jakby tłusta kolorowa plama. Podejrzewam, że to kożuch bakteryjny. Teraz się zastanawiam jaki filtr zakupić żeby wspomógł filtrację kubełka Aqua Nova NCF800, kupić podobną kaskadę tylko mocniejszą FZN3 czy coś innego jest godne polecenia. Przy FZN2 zasypanym ceramiką i gąbką woda była krystaliczna .

Sumując:

1. jak się tego ustrojstwa pozbyć (kolorowa plama)?

2. jaki filtr wspomagający kupić?

P.S akwa 126L

Opublikowano
ale po uruchomieniu i jakiś 2h na tafli woda pojawiła się jakby tłusta kolorowa plama. Podejrzewam, że to kożuch bakteryjny.

..jeżeli wcześniej nie miałeś a to coś pojawiło się dopiero po uruchomieniu nowego filtra to być może jest to po prostu tłusta plama jakiegoś smaru z filtra. Wtedy na moment wyłącz filtry aby powierzchnia się uspokoiła , połóż na plamę na chwilę ręcznik papierowy i plama się wchłonie. Możesz to powtórzyć do całkowitego ściągnięcia. Resztę pozbędziesz się podmianą wody.

Jeżeli jest to typowy film bakteryjny to musisz spowodować mocniejsze łamanie się lustra wody.

Możesz też zamontować skimer który Ci też rozwiąże sprawę.

-- dołączony post:

jaki filtr wspomagający kupić?

Osobiście polecam Cyrkulator Aquael 1500-2000 ( każdy ma regulacje przepływu) do tego dokupić gęstą gąbkę . Jak to zrobić to znajdziesz w SZUKAJ.

Opublikowano

Ręcznik papierowy puki co pomógł. Dziękuje Ci Bardzo.

Co do filtra to wszystko ok, tylko jak na malutki baniak 126L chciałem uniknąć filtrów wewnętrznych ale zastanowię się nad tą propozycją.

Opublikowano
pożyczyłem od znajomego filterek wewnętrzny Claro 600

..ustaw w nim deszczownię w ten sposób aby woda leciała z dołu do góry lub na równi z taflą ( celem łamania lustra). Powinno Ci to ułatwić napowietrzanie i uniknięcie filmu bakteryjnego. Być może wtedy nie będziesz instalować tego o którym wyżej pisałem bo on faktycznie jest duży. A jeżeli sam NCV800 wystarczy to nie będziesz musiał mieć wewnętrznego. Ale to musisz już sam sprawdzić.

Opublikowano

no i po deszczownicy oczywiście zestaw niby nowy a niekompletny zmieniłem wylot na węższy i teraz woda w baniaku mocniej faluje na efekty poczekamy bo jestem przed redukcją saulosków ale to już oddzielny temat założę.