Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja pamiętam że Marekma kaseciaka i sam zresztą przed momentem to napisał, a to jedna z lepszych i skuteczniejszych filtracji .

Watę podpompę można włożyć aleeeeeeeeeeeee

Ja bym zanim zrobisz ropierduchę z cyrkulacji i filtracji najpierw poszukał odpowiedzi skąd biorą się te "śmieci" i je usunął - czyli przyczynę a nie skutek..

Bo jak np  te śmieci kapią ci z wodą z pokrywy to żadna filtracja nie zdąża tego usuwać i możesz se kombinować do woli.

Opublikowano (edytowane)

Głównie,albo tylko to odchody  ryb a że ryb przybywa i urosły do sporych rozmiarów to spowodowało,że dotychczasowa filtracja i jej ustawienia w tym momencie nie wystarczają.Wczoraj zmniejszyłem moc obu pomp do połowy,czyli cyrkulacyjnej i obiegowej w kaseciaku.Gąbkę czyszczę co tydzień i trwa to z 15 minut,tyle się tego w niej zbiera.Głównym powodem pewnie będzie,że woda krążyła w kółko pomijając wlot do filtra.Poczekam kilka dni,zobaczymy co po zmianie mocy pomp się zmieni.Mam watę,ale jej wkładanie,czyszczenie czy wymiana będzie problematyczna .

Edytowane przez inmar
Opublikowano

Ew warto rozważyć inny model kaseciaka. Jeśli gąbka szybko się zapycha to by trzeba zaprojektować kaseciaka z gąbka o dużej powierzchni czołowej. Jest trochę ciekawych projektów. Z drugiej strony kaseciaka nie jest za łatwo wymienić. 

Opublikowano

Przepływ jest,więc gąbka do końca się nie zapycha,swoje zbiera,ale bardziej chodzi chyba o to co pisałem,że woda krąży i omija filtr.Na to ma wpływ na pewno ustawienie i moc pomp oraz ułożenie skały.

Opublikowano

Od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie to samo. Ustawienie skał, falownika i pompy w kaseciaku na niezmienionym poziomie a jednak cały czas coś pływa w toni. Gąbkę jak płucze co tydzień to tak samo jak kolega około 10-15 minut. Gówienka omijają szerokim łukiem nieraz wlot do kaseciaka i zstanawiam się czy to nie jest wina słabego zasysu. Trzeba dobrać odpowiednio zasys tak jak kiedyś to chyba kolega @Pleziorro opisywał. Dla jakiś tam pomp musi być x cm3