Skocz do zawartości

pierwsze Malawi (720l) - dylematy początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o poradę: stelaż stoi jednak bezpośrednio na panelach (przekonaliście mnie:) ), na stelażu płyta mpf 18 mm. Na to postawiłem styropian 2 cm ( z Castoramy chyba o średniej twardości). I tu pytanie: zostawić ten styropian i on jest ok i nic nie przeszkadza ani nie zagraża baniakowi (naprężenia, nacisk jak się rozchodzi) czy to zła podkładka i lepiej zmienić na podkład pod panele taki z 5-6mm kilka kawałków na całej powierzchni ( chyba 1 warstwa starcza ). Co podpowiecie?

Zauważyłem że tylna część akwarium nie dociska jeszcze styropianu bo mogę go wysunąc bez problemu ( to groźne czy woda wyrówna wszystko potem? ) wiec się zastanawiam jak w ogóle się on zachowuje pod naciskiem na takiej powierzchni. W sumie chodzi o to aby na dno nie przechodziły jakieś zbędne naprężenia z blatu i żeby wyrównało powierzchnię tak - ale jak jest część luźniejsza to całość się wyrówna i będzie ok czy też jak już teraz są luzy to może przeszkadzać?

Zanim przyjdzie woda i reszta to mam chwilę na zmianę koncepcji więc proszę o wpisy

Opublikowano

Mysle że styropian się nadaje, sam mam pod akwarium tylko 1 cm. Ja co prawda mam postument pod baniakiem wymurowany i na górze płytki ale to raczej nic nie zmienia. Jeśli stelaż położyłeś bezpośrednio na panelach to jak z poziomami bo wątpie żeby podłoga była tak idealna.

Opublikowano

Ja radziłbym mniejszą grubość. kado dobrze radzi, lecz tańszy będzie chyba szary podkład pod panele 5mm w dwóch warstwach.

Opublikowano

Na pewno praktyczny z uwagi na wygląd wizualny i miękkość, styropian będzie bardziej wytrzymały ale i twardszy, czy odda jakieś napięcie zwłaszcza o średniej twardości może, ale głowy nie dam.

Opublikowano
Ja radziłbym mniejszą grubość. kado dobrze radzi, lecz tańszy będzie chyba szary podkład pod panele 5mm w dwóch warstwach.

Pod swoje akwarium chciałem również dać styropian, lecz przekonałem się do podkładu pod panele, tak jak pisze Jargos i kado.W moim przypadku użyłem szarego podkładu 5mm 2sztuki o wymiarach 100cm x 50cm.

Ułożyłem i przykleiłem do blatu przeźroczystą taśmą,aby nie ruszało się przy stawianiu akwa, potem końcówki odciąłem.

Pod obciążeniem głazów, piachu i wody (no i samego szkła) podkład skurczył się o 1mm, więc jest OK :)