Skocz do zawartości

Juwel trigon 190l witam wszystkich!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi rady i sugestie! Pomysł z zamkiem idzie w odstawke muszę uspokoić zapały zony:) albo niech sobie wstawi jakiś malutki do 60l akwa z welonkami...

Motor tez w najbliższym czasie przeparkuje;) tylko muszę kupić jakieś ładne kamienie na chwile obecna mam same małe. Wieczorem porobić zdjęcia rybek i wrzucę do galerii abyście mogli rzucić okiem, i doradzić co z taka obsada zrobić mam nadzieje ze da sie cos uratować niechciałbym wszystkich wydawać...

Opublikowano

A tu was zaskoczę bo pierwsze akwa 60l kupiłem od znajomego i co nieco mi powiedział na temat wody i prawie 30l wody dostałem od niego juz dojrzałej z odpowiednimi bakteriami. (Resztę kranówk odstaniej 24h) po tygodniu kupiłem 190l akwa i wziąłem wodę z tego małego akwa ok 30l resztę kranówką i po 2dniach kilka szt rybek a po 2tyg dobilem do około 20szt. Mam testy do wody na amoniak, azotany, chlor, pH...

NO3 wciąż sie nie ustabilizowało ale to wciąż świeży zbiornik, plus moje błędy poczatkujacego(za duża ilośc rybek na raz wpuszczona i tez ich sporo jest do tego przekarmienie)

Opublikowano
i po 2dniach kilka szt rybek a po 2tyg dobilem do około 20szt. Mam testy do wody na amoniak, azotany, chlor, pH...

NO3 wciąż sie nie ustabilizowało ale to wciąż świeży zbiornik,

Przemo masz dar pisania o rzeczach istotnych ale potem a pomijania istoty sprawy.

Woda pożyczona ze starych akwariów jest bezwartościowa tam nie ma za grosz bakterii nitryfikacyjnych - wartościowy jest 1 cm piasku ze starego dojrzałego akwarium.

Przeczuwam że masz test paskowy JBL lub Sera 6in1 - zgadłem?

Testy służą do pomiaru a nie chwalenia się że je mamy, ale jeśli zgadłem to pierwsze to daruj sobie wyniki - są absolutnie nie wiarygodne i mało dokładne.

Jakie testy kupujemy jest na tym forum pisane z tysiąc razy więc nie będę podawał.

Opublikowano

Dziwna sprawa! Jedna z rybek dominujący samiec traci szybko kolory, robi sie wyblakniety co moze byc przyczyna? Czy to naturalne ze zmienia kolor moze? Ma jakieś 8-10cm. Nie zauważyłem nic dziwnego nie pokojacego w jej zachowaniu... Daje fotki

post-16327-14695723489299_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego uczę sie, dokształcam w tej interesującej dziedzinie. kiefys tez byłeś początkującym i nie popełniałes błędów? Ona temat wody powiedział mi znajomy ktory prowadził jakiś czas akwa, ale rownież gdzieś mi to sie obiło o uszy czytając rożne tematy wiec mnie z tym zaskoczyłeś...

Jak mówisz poważnie z piaskiem to udało mi sie bo mam go dosyć sporo ze starego akwa znajomego.

Troche poleciałeś z tym chwaleniem sie...jak by było czym? Testami do wody? :D

Logiczne, ze miałem na myśli iż sprawdzam jakość wody poprzez testy.

Zgadles, testy w pasku lecz żadnej z tych firm( Esha) moze byc ci nie znane bo nie kupione w PL. Takie mi sprzedano.... trochę czytałem na temat testów (nie na tym forum) i nie widziałem aby ktoś odradzał takie w pasku

Opublikowano

Kolego nie uda ci się wyprowadzić mnie z równowagi.

Podaj pilnie wyniki pomiarów tym paskiem

amoniak, azotyny NO2 i azotany NO3 pH chloru nam nie podawaj wyniku.

Szkoda że uczysz się na żywych rybach - to są stworzenia Boskie jak my wszyscy a trzeba szanować życie - każde.

Opublikowano

Stworzenia boskie... Litości biologia ewolucja ot co a boskości za grosz tu nie ma :-P

BTW obracają zdjęcia jak juz je wrzucasz :)

Wysłane przy użyciu Taptalk