Skocz do zawartości

Metna smierdzaca woda po urlopie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1 lipca wyjechalem na urlop, zamontowalem automatyczny podajnik w kuble od prawie miesiaca NGBC 500g (akwa 240L) parametry byly w normie wiec bez stresu pojechalem. Po powrocie wczoraj w nocy patrze na akwarium i oczom nie wierze na dnie pelno niezjedzonego pokarmu (co dziwne bo ustawilem na 2 pojedyncze karmienia, a wczesniej robilem 2 tygodniowy test karmika i bylo ustawione na 4 karmienia i wszystko bylo ok) woda biala jak mleko, na powierzchni jakas lekka piana , na szybach jakis bialy nalot. Dwie ryby martwe, reszta przy powierzchni walczy o tlen (przynajmniej tak to wyglada). Szybko podnioslem mechanika jak najbnizej powierzchni , zeby lepiej natlenic wode , wlalem 10 ml Seachem prime i szybka podmiana wody. Wylewalem okolo 20L i odrazu wlewalem nowej i tak z 10 razy. Ryby odzyly, zaczely plywac normalnie. Oczywiscie caly syf z dna odessalem i zaczalem mieszac lekko podloze, zeby mechanik reszte syfu wylapal, przeczyscilem gabke w miedzyczasie z 4 razy. Potem przyszla pora na kubelek, filtr to Fluval 306 , co mnie zdziwilo to ze normalnie na gabkach jest taki lekko czerwonawy nalot, teraz teg nie bylo byl czarny, NGBC jest w 2 gornych koszykach w workach na media, worki czarne, w srodkowym koszu grys koralowy, lekki czarny nalot, na dole ceramika tez lekko czarna. Wszystko wyplukalem, NCBC poszly bezposrednio do gornych koszy i przykrylwm watolina i na to pokrywka z kosza. Woda w wezach tez jakas czarna byla, wywalilem prefiltr bo to byla gruba gabka wlozona w koszyk na wlot i wydaje mi sie ze za mocno ograniczalo przeplyw. Dzisiaj rano znalazlem jeszcze jedna martwa rybke, zrobilem podmiane okolo 40-50L wody, woda troche lepiej wyglada ale dalej metna i okropnie smierdzi. Teraz pytanie , co jeszcze mam zrobic? Codzienne podmianki czy wymienic wieksza ilos wody co kilka dni? Cos zastosowac? . Niestety jestem dzisiaj uziemiony w wodzie a skonczyly mi sie testy na NO3 i NH4. NO2 na teraz to 0

W akwa mam

Pseudotropheus Saulosi - 3 padly

Pseudotropheus Elongatus Chewere

Cynotilapia Afra Jalo reef

po 5 sztuk plus jakis narybek z Saulosi ale tak maly i pochowany ze ciezko stwierdzic ile, i wlsnie przy podmianach zauwazylem narybek od Pseudotropheus Elongatus Chewere lub Cynotilapia Afra Jalo reef ale ciezko stwierdzic czyj bo malutkie.

Pytanie czy Saulosi to najslabsze ryby , ze to one padly ? I to wcale nie te drobne tylko duze

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano
NGBC daje się luzem do koszy ale to nie jest przyczyna na pewno.

A właśnie że to było jedyną przyczyną całego ciągu zdarzeń prowadzących do śmierci ryb.

Jak czytam co napisał autor to wynika że NGBC kolega włożył ok 20 czerwca w worki na media a pojechał na wczasy 1 lipca.

To w dniu wyjazdu jeszcze NGBC nie działało.

Wg mojej oceny możliwe że błędnej lub niezbyt ścisłej to odbyło się tak.

Już w dniu wyjazdu parametry wody były złe.

Jak koło 4 lipca NGBC ruszyło to zabrało tlen i zagluciło worki na amen i woda tam stanęła.

NGBC pozbawione tlenu ale mokre robi się czarne i czarne robi się wszystko w koło.

Jak rybom zabrakło tlenu przy nadmiarze NO3 to przestały jeść.

Karmnik automatyczny dawał normalnie dalej.

Cała ta karma gniła pogarszając i tak skrajnie złe warunki dla ryb czyli brak tlenu i nadmiar NO3.

Z wody zrobiło się w całej objętości gnijące szambo bez tlenu i z max NO3. Ryby zdychały.

Mimo podmian wody - wynika z opisu że już wymieniłeś co najmniej raz całe 200l i nadal śmierdzi bo śmierdzi nie woda tylko całe wyposażenie akwarium a najbardziej piach.

Szybko zastosuj odmulacz

Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner - odmulacz do podłoża w płynie

albo

Kordon Tidy Tank Fresh Water

Kup testy

pH 7,4-9

NO3 ale nie zooleka

Już opanowałeś sytuację ale za nie słuchanie rad innych się płaci.

Ile razy już ja i wielu innych pisało by nie wkładać NGBC do worów tylko sypać luzem?

Opublikowano

Witam

Z tym ze NGBC nie daje sie do worka jakos mi umknelo, pewnie zasugerowalem sie opisem producenta, zeby dac do worka razem z kamieniem i podlaczyc pompke. Podloze juz z syfu oczyscilem, przemieszalem , mechanik wylapal syf. Dzis nie dam rady jutro podjade jeszcze po odmulacz w plynie, test na ph mam kropelkowy jbla.

A co do tego smrodu i zmetnienia wody to po tym odmulaczu w plynie i napowietrzeniu wody przyjdzie?

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

Z tym ze NGBC nie daje sie do worka jakos mi umknelo, pewnie zasugerowalem sie opisem producenta, zeby dac do worka razem z kamieniem i podlaczyc pompke.

A co do tego smrodu i zmetnienia wody to po tym odmulaczu w plynie i napowietrzeniu wody przyjdzie?

Londo

Pisałem o tym zaraz na początku testu bo też włożyłem do wora i w roślinnych z neonkami może to się sprawdza jak umieścił test producent ale u nas przy naszych świnkach nie ma szans - siatka zapcha się błyskawicznie.

Gdybyś nie włożył tego NGBC w wory to by moim zdaniem było wszystko OK. NGBC by ruszyło i ryby by żyły. Tak sobie myślę może zbyt optymistycznie.

To że dałeś w siatki na media zapoczątkowało ciąg zdarzeń który doprowadził do śmierci ryb.

Gdybyś jeszcze był w domu jak ruszało to NGBC to byś zauważył że rybom brakuje tlenu i łapią powietrze. Miałem tak jak włożyłem dawkę 7 mlNGBC/l wody - tak gwałtownie ruszyło że ryby łapały powietrze - w wodzie zabrakło tlenu mimo że ruszałem taflą.

Szkoda ale wszyscy uczymy się na błędach.

Znam te dwa odmulacze w działaniu i aktualnie stosuję Kordon Tidy Tank FW jak nie chce mi się gąbek płukać albo dna odmulać i za te ręczę że usuną smród z wody a jak kupisz inne to nie wiem.

Opublikowano

Witam

A wiec tak, wczoraj dalem 30ml Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner , metna woda jeszcze sciemniala, wieczorem zrobilem test wody i tak:

pH -8

NO2 -0,05

NO3 -1

Dzisiaj wota juz troche lepsza, mniej metna i mniej smierdzi, zrobilem testy jeszcze raz :

pH - 7,6

NO2 -0,05

NO3 - 5

KH -8

GH -13

Testy kropelkowe JBL procz GH - kropelkowy API

Pozdrawiam

Londo

PS. wczoraj ryb nie karmilem, dzisiaj raz tylko troche, apetyt im wrocil, tylko bardziej plochliwe niz przed urlopem

Opublikowano
Witam

A wiec tak, wczoraj dalem 30ml Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner , metna woda jeszcze sciemniala, wieczorem zrobilem test wody

Szybki jesteś kolego - może zrobisz test praktyczny tego Microbe Lift? bo warunki do sprawdzania masz jak nikt. Bez złośliwości to piszę.

Jak wcześniej pisałem sytuacja opanowana i wyniki to potwierdzają.

Testy robione wieczorem to porażka ;)

Jak jesteś taki szybki to ja na twoim miejscu bym dał jeszcze coś.

Zapewne w tym szambie wyhodowały się niezłe syfilisy więc tak by wybić te niepożądane towarzystwo może byś dał to tak profilaktycznie.

Zawsze wyjdzie taniej niż leczenie i pośpiechu nie ma.

https://www.akwarystyczny24.pl/kordon-prevent-ich-118ml-p-4912.html

Opublikowano

Witam

Zamowilem ten kordon prevent ich, tylko jak ten test ma wygladac ? Jak z rybami bedzie wszystko ok znaczy ze dziala ? Odnosnie microbe lift co masz na mysli zrobic test praltyczny ?

Pozdrawiam Londo

Ps na akwarystyczny prevent ich 25zl z wysylka, w uk na ebayu £15, zdzierstwo

Opublikowano
Witam

Zamowilem ten kordon prevent ich, tylko jak ten test ma wygladac ? Jak z rybami bedzie wszystko ok znaczy ze działa ? Odnośnie microbe lift co masz na mysli zrobic test praltyczny ?

Pozdrawiam Londo

Ps na akwarystyczny prevent ich 25zl z wysylka, w uk na ebayu £15, zdzierstwo

A to mamy akwarystę na uchodżctwie :D

No ale pensje też nie nasze.;) więc koszą jak się daje. Mądry kupi w kraju.

Test odmulacza czy preparatu prewencyjnego może tylko dotyczyć spostrzeżeń stosującego.

Raczej nic nie da się wyliczyć ani zmierzyć.

Twoje uwagi o usuwaniu smrodu , klarowaniu wody, zachowaniu ryb itp już będą bezcenne dla nas wszystkich.

Pozdrawiam Londo-ńczyka

Opublikowano

Witam

Disiejsze pomiary:

pH - 7,6

NO2 -0,05

NO3 - 5 -10 ( blizej 5 na moje i zony oko)

KH -8

GH -13

zrobilem jeszcze PO4 - 1,2

Woda zdecydowanie klarowniejsza, jeszcze jej troche brakuje ale jest bardzo dobrze, smrodu praktycznie brak ryby plywaja po calym akwarium i zeruja, rano juz na mnie czekaly w miejscu gdzie zawsze sypie pokarm :)

Przy okazji przywiozlem moim rykom prezent z wakacji, nie wiem czy ktos uzywa, na wyspach w miare popularne w Malawi/Tanganica, nazywa sie to Branacle shells

shell-cluster.jpg

Pozdrawiam

Londo