Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Kieruje do Was pytanie ponieważ chce wrócić do akwarystyki i posiadam troche rzeczy. Czy to co za chwile wymienie wystarczy czy będzie potrzeba coś jeszcze żeby założyć akwarium malawi?

- Juwel Rio 300 z obudową, oświetleniem T5 i szafką - docelowo myśle nad 450 gdyż aktualne nosi już dość sporo śladów po magnesach na przedniej szybie

- AquaPro 2 - wkłady gąbkowe i ceramiczne kulki

- JBL e1901 - wkłady gąbkowe i ceramiczne kulki

- grzałka 300W

- 40kg żwiru czarnego drobnego

- kamienie czerwone - część z nich to prawdo podobnie łupki (kruche) reszta dość twarda (niestety nie wiem jaki to rodzaj - prezent od znajomego akwarysty)

Opublikowano

Witaj, JBL spokojnie wystarczy jako biolog, co do mechanika to chyba musiałbyś się zaopatrzyć w jakiś inny filtr, ale pewien nie jestem bo nie mogę nigdzie znaleźć specyfikacji tego Twojego Aqua Pro 2. Grzałka jest ok, żwir wymieniłbym na piach kwarcowy o granulacji 0.8-1.2mm, ryby z naszego biotopu lubią kopać, jeśli żwir ma ostre krawędzie to mogą się pokaleczyć. Kamienie to Twoja indywidualna sprawa, co kto lubi, najlepiej będzie jak wejdziesz w galerię forumową i poprzeglądasz różne zbiorniki, na pewno znajdziesz inspirację do wystroju w swoim. Poczytaj też ten dział : http://forum.klub-malawi.pl/faq.php i jak będziesz miał wątpliwości, pytaj. Powodzenia!

Opublikowano

Dziękuje za szybką odpowiedź :)

Aqua Pro 2 ma przepływ 350l/h a żwir ma gramature 1-3mm i nie ma ostrych krawędzi - przynajmniej dla mnie ale rybom może sie wydawać kompletnie inaczej

Opublikowano

W takim razie zostaw tego JBLa, zasyp go żwirem koralowym takim jak tutaj : http://www.aquatika.pl/Akwarystyka-slodkowodna-podloza-i-zwiry/strona/1 , zostaw tylko w pierwszym koszu od góry te gąbki, a do reszty wsyp żwir. Filtr mechaniczny będziesz musiał kupić, polecam Ci coś w rodzaju Aquael Circulator 2000, nakładasz na niego gąbkę i wszystko śmiga. Twój żwir jest dość spory, ja bym mimo wszystko wymienił na piach, 25kg tego, o którym Ci wcześniej pisałem w castoramie, albo leroy merlin kosztuje 6-7 zł, dokładnie to jest piach kwarcowy Kreisel 099.