Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stary faq i stare poglądy ☺ ocierajace sie o tzw kontrolowane przerybienie. Znam akwarium, gdzie przez ponad 3 lata 3 samce saulosi koegzystowały ze sobą. Jednak to wyjątek od reguły, że w tak małym szkle zostanie zazwyczaj jeden samiec ryby ściśle terytorialnej. 8 ryb w 112 tce to raczej max. U ciebie saulosi mogłoby być do 10 szt. Jednak tylko teoretycznie był by to układ 3 na 6-7. Grzechem byłoby jednak nie zacząć od wielosamcowosci. Przykładowo przez rok miałbyś 3 samce przez następny rok 2 samce a finalnie zostałbyś z jednym. Oczywiście możesz trafić na bardziej agresywnego i zostaniesz po 8 msc z jednym samcem. O wiele większe szanse na wielosamcowosci masz z elongatus spot a po środku ze sprengerae. Próbowałem jednak w każdym gatunku.

Opublikowano

A ciekawe jak by to wyglądało z Labidochromis Chisumulae. Ogólnie fajna ryba, wzrostem podobna do Saulosi tylko niewiem jak u niej z agresywnością i podejściem do terytorium.

Opublikowano

Witaj.

Też proponuję na początek P.saulosi ( wzorcowe dwa w jednym ), ale możesz rozważyć jeszcze przepiękną Metriaclimę sp. membee deep ( również dwa w jednym ) oraz Labidochromisy : perlmutt, chisumulae, mbamba, oraz różne Tropheopsy.

I wszystko w układach 1:4-6 lub 3:4-6.

Jeżeli wielosamcowość , to staraj się nie pozostawiać w tak małym szkle dwóch samców - jeden z nich ( słabszy ) zaraz "odleci".

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tropheops to za silna, agresywna i za duża ryba na to szkło. Podobnie jak Mbamba. Reszta do rozważenia szczególnie membe. Imho of kors.

Opublikowano

Obawiam się, że przy tropheopsach doczeka tylko 1 samiec i niekoniecznie samice. Mój kontakt z 3 gatunkami tych roślinożernych łobuzów wskazuje, że to terytorialne i bardzo silne ryby. Nie mają tego co mają saulosi a więc pewnego szacunku do samic. Ja jednak najpierw kupił większe szkło a dopiero później tropheops ☺.

Co do membe, dałem do rozwagi ale nie polecam bo nie mam pewności. Ze względu na agresję wobec samic należy ostrożnie podchodzić do wszelkich ryb z rodzaju Labidochromis. Jednak układ 1+6-7 mógłby się udać u perllmutów, chizumulae czy joanjohnsonae. Nie mam jednak pewności dlatego polecam saulosi, sprengerae i elongatus spot. Pozostałe raczej polecam do o rozmiar większego szkła.

Opublikowano

Kolego arwo.

W jednym wątku otrzymałeś całą masę odpowiedzi na równie dużą ilość pytań, które mogły się nasunąć przy planowaniu obsady do 128 litrowego akwarium.

Wnioski nasuwają się same - na początek ... saulosi i jednogatunkowo.

Hodując ten uniwersalny gatunek, masz ryby pasujące kolorami do każdego rodzaju aranżacji zbiornika.

Uczysz się pyszczakowego życia: dorastanie, obieranie terytorium i walka o nie, przebarwianie, tarło, inkubacja ikry i wielu innych.

Uczysz się karmienia i reakcji ryb na niedojadanie lub przekarmianie, aby ostatecznie poznać "złoty środek".

Co do ilości zakupionych maluchów - zasada, której ja hołduję od lat jest jedna: im więcej tym lepiej.

Proponuję - między 10 a 15 sztuk.

Z 15 sztuk masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że trafisz tyle samic ile zaplanujesz.

W trakcie dorastania możesz "odrzucić" te ryby, które będą niezgodne z "wzorcem".

W szczególności dotyczy to samców - nie każdy jest ładny ( niesymetryczne pasy, nieproporcjonalna budowa ), a to właśnie samiec będzie przyciągał największą uwagę.

Powodzenia w hodowli.

Opublikowano

Zawsze najpiękniej wygląda dominujący samiec w całym akwarium posiadający rywala i samice, na drugim miejscu jest samiec rywalizujący z rywalem ( ale nie rządzący w zbiorniku ) i mający samice a na trzecim ten co ma same samice . Różnice są jednak nikłe w porównaniu do urody samca zdominowanego czy w akwarium z samymi samcami czy znacząco przerybionym .