Skocz do zawartości

POMOCY!! Otopharynx lithobates sulphur head

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje pilnie szybkiej pomocy!!

Nie było mnie tydzień w domu, jak wróciłem okazało się, że obie moje samiczki noszą ikrę.

Nikt z domowników nie wiedział kiedy to się stało, wiec policzyłem sobie na oko 3 tyg i właśnie przed chwilą przeniosłem samiczki do osobnego zbiornika.

Nie chciałem, żeby były razem, więc jedna pływa normalnie w akwarium, a druga jest w kotniku.

Tylko mam ogromny PROBLEM!!

Ta z akwarium wypuściła maluchy w pełni rozwinięte, a ta z kotnika również wypuściła, ale niestety z takimi "brzuszkami" jeszcze - nierozwinięte. One pchają się jej do pyska, ale ona je wypluwa...

Proszę powiedzcie, że jeszcze coś można zrobić na szybko, żeby się prawidło rozwinęły! :(

Opublikowano

Są w kotniku z samicą - 11szt, wyciągnąłem kratkę rozdzielającą samice od młodych, bo myślałem jeszcze, że znowu je weźmie, bo wypluła je pewno zestresowana przenosinami.

Pytanie czy poczekać jeszcze, może weźmie młode, lub wypluje więcej i po prostu kotnik dać bliżej wylotu filtra, czy wyciągnąć samice i dać z powrotem do głównego zbiornika?

Opublikowano

No to super, tylko pytanie, czy wyciągnąć samice z kotnika, czy poczekać chwile, może wypluje jeszcze parę młodych? bo 11 to trochę mało chyba? Ostatnio miałem 24...

Opublikowano

Poszedłem sprawdzić przed sekundą czy wygląda jakby coś miała... Młodych nie ma... A tego gula też specjalnie nie widzę, czy to możliwe, że ja zjadła?!

Opublikowano

niech zostanie z samicą i spokojnie sobie dadzą radę. Miałem tak nie raz, bo sam powodowałem wyplucie maluchów i nie wszystkie były "doskonałe". Kilka dni i będzie OK.

Nie przejmuj się. W naturze zawsze przetrwa najsilniejszy. Ja palcem pomogłem samiczce wymusić młode (wiem , niehumanitarne) i tez miałem takie przypadki. ale po kilku dniach było wszystko OK