Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak Andrzej pisze bakterie w gąbce potrzebują przepływu, tlenu by mogły żyć. A tak przy pływającej gąbce ulegają rozkładowi co może negatywnie wpływać na wodę. Tylko dobrze przepłucz ją pod bieżącą wodą by wypłukać resztki bakterii. A przed włożeniem namocz w wodzie z akwarium by tą gąbkę zaszczepić na nowo świeżymi bakteriami.

Opublikowano
...to podanie tych bakterii nie miało sensu . Być może teraz gdy przestają działać skoczyło Ci w górę NO2.

-- dołączony post:

Dodałem bionitrivec na starcie zbiornika na drugi dzień od zalania wodą.

Tylko raz - tydzień od zalania akwarium dolałem ok 8% wody. Nie robiłem podmiany

Opublikowano

Zostaw wszystko jak jest (tylko tę gąbkę wyciąg) i będzie OK. Mały skok parametrów po wyłączeniu wewnętrznego i tyle. Zanim dostaniesz ryby wszystko wróci do normy. Bez paniki.

Opublikowano
Przecie jak włoży do akwarium to sama namoknie wodą z akwarium :D

Tak Sebastianie ale czy ściskając gąbkę nie zaciągniesz głębiej tych bakterii i szybciej nie zacznie się proces ich rozmnażania.

Opublikowano
Tak Sebastianie ale czy ściskając gąbkę nie zaciągniesz głębiej tych bakterii i szybciej nie zacznie się proces ich rozmnażania.

A nie uważasz, że pompa zrobi to za nas?

Opublikowano

Wiesz pomyślałem o tym jak napisałem odpowiedź na Twojego posta :D . Z drugiej strony to takie zanurzenie nie zaszkodzi. To jest taka drobnostka więc uważam, że jest remis między nami :D

Opublikowano

Wczoraj jeszcze było NH3 - 1. NO2 - 0,025 zobaczymy jutro. Zarybianie chciałbym zrobić w piątek, bo mam już załatwione 15 szt. młodzieży :)

Gąbka wyjęta

Z Aquael'a wysłali mi nowy wirnik - jestem pod wrażeniem. Zero kosztów.. :)