Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy zamawiać już ryby?

Czy akwarium da radę bez mechanika przez tydzień/dwa ?

Ryby można zamawiać. A akwa da radę bez mechanika te dwa tygodnie. Przy podmianach wody po prostu dobrze wężem zbieraj brudy i śmiało rób podmiany w ilości 1/3 . A tak w ogóle to tak małe bez mechanika da radę też.

Niektórzy mają tylko kubełki o większym przepływie i jest ok .Może woda nie być tak klarowna ale nie oznacza ,że nie będzie dobrze. Po prostu częściej czyścisz wtedy filtr i tyle:)

Opublikowano
Aquaela wyślę w tym tygodniu bo ostatnio miałem za dużo pracy w pracy i nie mogłem wszystkiego dopilnować.

Czy zamawiać już ryby?

Czy akwarium da radę bez mechanika przez tydzień/dwa ?

Wejdź na stronę aquael i tam jest opcja opisz problem. Po opisaniu usterki na drugi dzień dostaniesz odpowiedz. Ja napisałem o moim głośnym aquael turbo 1500 to stwierdzili, że to wirnik. Poprosili o adres i przysłali wirnik kurierem w ciągu dwóch dni nie pytając nawet czy mam gwarancję. Koszt usługi 0zł nawet kurier bezpłatny.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Dzięki za radę;) juz napisałem za pomocą ich strony informację odnośnie mojego circulatora

-- dołączony post:

Dzisiaj niepokojące parametry. Nie wiem skąd takie mogły się pojawić

NH3 - 1

NO2 - 0,025

NO3 - 15

Opublikowano

To w gąbce wymarły Ci wszystkie bakterie i może coś tam się rozkłada i przez to parametry Ci skoczyły, chociaż biolog pracuje to powinien to przerobić. Wyciągnij tą gąbkę bo i tak z niej narazie nic nie będzie. Przed ponownym uruchomieniem mechaniaka gąbkę przepłukaj tym razem w bieżącej wodzie by wypłukać pozostałości z tej gąbki.

Opublikowano
Dzisiaj po ustabilizowaniu się temperatury na ok 26stopni dodałem 50ml Bionitrivec'u Sery

...to podanie tych bakterii nie miało sensu . Być może teraz gdy przestają działać skoczyło Ci w górę NO2.

-- dołączony post:

To w gąbce wymarły Ci wszystkie bakterie i może coś tam się rozkłada i przez to parametry Ci skoczyły,

..to też może być przyczyną. Gąbka się teraz moczy a nie ma przez nią przepływu .Pewnie chciałeś aby zostały w niej bakterie nitryfikacyjne .Więcej ich będziesz miał w podłożu jak w tej gąbce od mechanika .Tak jak Ci kolega radzi ,spokojnie teraz wyjmij.