Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chyba, że już nie dodawać tych bakterii? Teoretycznie nie powinno zaszkodzić no ale...

Ja bym dał 1 ampułkę, na pewno nie zaszkodzi, ale z 3 to może bym nie ryzykował.

Według instrukcji:

Dawkowanie:

Przeciętna dawka: co dwa tygodnie:

BIO DIGEST: 1 ampułka na maksymalnie 1000 litrów.

Jeżeli akwarium jest bardzo zanieczyszczone nie należy zwiększać dawki, ale użyć 1 ampułkę na tydzień. Przed użyciem wstrząsnąć każda ampułkę tak, aby bakterie znajdujące się w końcówce znalazły się w zawiesinie.

Opublikowano
..też tak uważam !

-- dołączony post:

Ale gdybyś zrobił od razu jak napisał Nolan to byś miał połowę problemów mniej :) Zamiast szybszego startu ( tylko po co ten szybszy) masz "opóźniony":)

Pewnie nawet więcej niż połowę :(. A szybszy potrzebny dlatego, że w mniejszym akwarium mam 20 sztuk narybku, który właśnie ma posłużyć jako obsada (do późniejszego zredukowania i dodania prawdopodobnie neon spota) większego baniaka, a nie chce żeby się męczyły zbyt długo w kotniku.

• Dziękuję 1
Opublikowano
A szybszy potrzebny dlatego, że w mniejszym akwarium mam 20 sztuk narybku, który właśnie ma posłużyć jako obsada (do późniejszego zredukowania i dodania prawdopodobnie neon spota) większego baniaka, a nie chce żeby się męczyły zbyt długo w kotniku.

..i to jest konkretny argument.

Opublikowano

1 ampułka prodibio jest na 70l niedojrzałego alwarium. 1000 l na dojrzałe funkcjonujące akwa

Opublikowano

Idąc Waszymi podpowiedziami, oprócz dolanej wody z chodzącego akwarium i wypłukaniu gąbki, wlałem wczoraj 2 ampułki bakterii do akwarium.

Efekt - widać robiący się kożuszek bakteryjny, tam gdzie nie rusza się tafla wody (do poprawienia troszkę ustawienie wylotów z filtrów), a więc domyślam się, że wszystko ruszyło jak powinno. Dziś popołudniu zrobię pomiary wody, mam nadzieję, że wyniki będą satysfakcjonujące :)

Nastał w końcu ten czas, aby "uwolnić" pyśki do nowego domu. Po skoku NO2 do 1, a w następnej kolejności spadku do 0, tak jak NH4 oraz wzroście NO3 - akwarium dojrzałe.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i niebawem odezwę się w małej radzie w sprawie obsady ale to już w innym temacie :)