Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stan, OK - ale skąd wiesz które były błędne? Przepraszam, ze tak dopytuje :) ale ciekawski jestem z natury :)

Chyba ze miałeś inne kropelkowe i te kropelkowe były zgodne a te paskowe drastycznie odbiegały. W domowych warunkach to chyba najprostsza metoda weryfikacji.

Ale jeśli precyzja mieściła sie w granicach akceptowalnego błędu (np 5 ppm dla no3) to ja bym skłaniał se ku prostszym i szybszym rozwiązaniom niż ku dłuższym, bardziej skomplikowanym a dokładniejszym. Tak jak pisałem co mi te 5 ppm da w testach no3. No chyba ze różnice były rzędu 30ppm to wtedy nie ma dyskusji. Pamiętasz jakie były różnice ?

Opublikowano

Wyniki testów kropelkowych były stabilne , a paskowe pokazywały przeróżnie tej samej wody. Testy paskowe imho nadają się jedynie do szybkiej weryfikacji czy nie dzieje się coś złego w akwarium (amoniak czy azotyny(no2) )

Opublikowano
Testy paskowe imho nadają się jedynie do szybkiej weryfikacji czy nie dzieje się coś złego w akwarium (amoniak czy azotyny(no2) )

..też tak uważam. A poza tym sama technika ich dokonywania ma wiele do życzenia i budzi moje wątpliwości. Chodzi mi o to ,że ta sama woda w jednym momencie jest na powierzchni kilku "kostek" co prawdopodobnie wg mnie ma wpływ na przekłamanie wyniku. Mimo.że producent poleca natychmiastowe strzepnięcie jej.

Opublikowano

Jeśli testy są niepowtarzalne.... Komentarz zbyteczny :) rozumiem Wasz sceptycyzm.

Mimo wszystko 5 dych to nie dużo. Postaram sie jutro je zamówić wraz z walizka kropelkowych JBL:) liczę na to, ze to jednak lepsze testy niż te stare, zwykle.

Zobaczymy.

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
i Jak koledzy? przetestował to ktoś?

Tak w/g mnie kicha, inne wyniki niż kropelkowe, 3 krotne odczytanie tego samego paska daje 3 różne rezultaty.

Dodatkowo zrobienie zdjęcia przynajmniej moim Samsungiem Galaxy S4 graniczy z cudem, trzeba mieć bardzo dobre naturalne oświetlenie, a i tak zrobienie odczytu zajmuje conajmniej kilka prób.

• Dziękuję 1