Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześc z tej strony Łukasz-Koszalin się kłania. ! :)

Akwarium w domu od czasów podstawówki,od zupy rybnej do malutkiego kawałka Malawi.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Akwarystów :rolleyes:

Mój zbiorniczek to 112 l , mieszkańcami są yellowki.Baniak ma ponad miesiąc ( na zdjęciu wygląd po 3 tyg od zalania i po tygodniu od wpuszczenia ryb.

142273395720150120_181209.jpg

Opublikowano

Cześć Łukaszu, wygląd baniaka to kwestia gustu, choć przyznam, że nawet mi się podoba, ale chyba nie spędziłeś dużo czasu na forum przed założeniem zbiornika z biotopem Malawi... ;) Yellowki to trochę za duże ryby do 112 litrów, ponadto chyba trochę za szybko je wpuściłeś, chyba że do startu używałeś dojrzałej wody to spoko :] tak, czy siak, poczytaj wątki o obsadach tego litrażu i przejrzyj sobie FAQ Malawi http://forum.klub-malawi.pl/faq.php?faq=faq_malawi. Przyjemnej lektury i powodzenia w przygodzie z Malawi, w razie pytań, nie krępuj się, na pewno ktoś pomoże :)

Opublikowano

Dziękuje za powitanie i udzielenie wskazówek. ;) Yellowki idą docelowo do 240 l , wziąłem je od tzw.biedy bo czekał ich zły los u znajomych w 45 chyba litrach....

Forum i wątki przeglądam i czytam ale obowiazki domowe nie pozwalają na dluzsze zqczytanie od razu. I jeszcze pojawily się okrzemki.. ;)

Opublikowano

Chyba, że tak, w takim razie chwali Ci się ;) a w 112 co będziesz trzymał? Okrzemki to normalna sprawa, nie ma się czym przejmować, za jakiś czas powinny przejść w zielony glon, a to wśród Mbuna porządana rzecz ;)

Opublikowano

No w tym litrazu sauloski mi podejdą.. postaram się troszke potrzymac te bidule yellowki chociaz nawet nie wiem jak u nich z płcią ;) Nie wiem kiedy ogarne 240 bo idzie jak krew z nosa , mam nadzieje ze do tej pory jakoś to ogarnę.. Co do okrzemek to nie przejmowałem się do dzis. dzis zrobił się ładny dywanik..Moze też filtra dobrze nie doczyscilem po poprzednim roslinniaku..chociaz poszedłem w strone z goracą wodą i porządnym czyszczeniem.Akwa stalo odpalone prawie 4 tyg zanim wpuscilem pyysie.Aha..filtra chyba zmieniqc nie musze,co ? aquael unimax 250 .a swiece 3x18 W cos jeszcze pokombinuje ze światłem..

Opublikowano

W tym dziale przedstawiamy tylko siebie i akwarium wstępnie o nim dyskutując, sprzęt i oświetlenie to już nie ten dział ;) ale zanim zaczną krzyczeć to tak, filtr spokojnie Ci starczy, na Twoim miejscu zmniejszyłbym ilość światła, to nie roślinniak, nie trzeba aż tak dawać, spokojnie wystarczyłaby jedna świetlówka ;) okrzemki to nie kwestia nie doczyszczenia filtra tylko normalny proces, który następuje przy dojrzewaniu akwarium. Jak Ci bardzo będzie przeszkadzał to kupujesz ślimaki Military Helmet i po okrzemkach, ale na Twoim miejscu bym zostawił i czekał na zielone glony, rybom się przyda takie urozmaicenie pokarmu (a i dla Ciebie będzie zabezpieczenie, jak gdzieś wyjedziesz i nie będzie miał kto karmić przez tydzień ;))

Opublikowano

Witamy na naszym forum , baniaczek fajnie urządzony. Jeżeli chodzi o obsadę itd. to zapraszam do innych działów tu się przedstawiamy.

Kolejne OT lądują w koszu.