Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powracam do tematu . . .wlasnie padla mi nastepna ryba, ktora miala takie same objawy i po przeczytaniu informacji o bloat jestem prawie pewien, ze to jest to :(

Pytanie : jakie leki powinienem sobie sprawic jakby pojawil sie nastepny przypadek ???

Opublikowano

Zadam może głupie pytanie ale; pisałeś że, karmisz przez karmik płatkami i granulatem lecz niektóry granulat trzeba namaczać np. O.S.I. czy aby napewno nie popełniłem błędu podając suchy, wtedy ryba która dużo się naje może spuchnąć

Opublikowano
Powracam do tematu . . .wlasnie padla mi nastepna ryba, ktora miala takie same objawy i po przeczytaniu informacji o bloat jestem prawie pewien, ze to jest to Pytanie : jakie leki powinienem sobie sprawic jakby pojawil sie nastepny przypadek ???

Czy Twoje ryby są osowiałe, chowają się, nie jedzą, mają wytrzeszcz oczu i najważniejsze, że puchną??

Jeżeli jesteś pewien, że to bloat są tylko dwa medykamenty które pomagają a mianowicie to metronidazol i baktoforteS. Te lekarstwa podajesz razem

metronidazol 4gr/100l

baktoforteS 1tabletka/50l wody w zbiorniku

po trzech dniach podmiana 20% i podanie leku w połowie dawki do pierwotnej. Po leczeniu znowu podmiana i wsadzenie węgla aktywnego na około 4/5 dni. Pamiętaj aby odpowiednio spreparować węgiel.

Proszę poczytaj ten artykuł jest bardzo pomocny http://www.klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow.

• 6 lat później...
Opublikowano

Na zaparcia u rybek stosuje się siarczan magnesu( sol gorzka) mozna kupić za grosze w aptece ok5zl za 1g- stosuje się 1 plaska lyzeczke od herbaty na jeden litr wody, rybke wkladamy do malego, oddzielnego zbiornika na 4 do 24 godz, temperatura zalezy od gatunku rybki, ja ratowalam bojownika to musialam wlozyc grzalke ok 28 'C, po wyproznieniu rybke przenosimy do jej akwarium