Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tło robiłem kilka miesięcy, powolutku, czasami jedna skałka i stop, na bieżąco, korygowałem jak coś mi się nie podobało. Hobby to ma być przyjemność, a akwarystyka wymaga cierpliwości.

Opublikowano

Jest to najlepsze tło jakie widziałem i przewyższa wszystkie gotowce tym bardziej,że jest DIY. Ile płaciłeś za styrodur? Jakich dokladnie farb i pigmentów użyłeś? Pytam bo ja za każdym razem pokrywam wszystko żywicą ponieważ raz użyłem farb akrylowych i musiałem po 3 dniach ratować mieszkańców.

Opublikowano

Dobra robota. Teraz wypada zmienić "tło" w awatarze.

Dodatkowo wyszedł bardzo przystępny poradnik "jak z pasją wykonać tło wewnętrzne".

Opublikowano
Jakich dokladnie farb i pigmentów użyłeś? Pytam bo ja za każdym razem pokrywam wszystko żywicą ponieważ raz użyłem farb akrylowych i musiałem po 3 dniach ratować mieszkańców.

Za styrodur XPS płaciłem ok 30 zł za arkusz.

Używałem białej emali akrylowej Dekorala i dodawałem, zależnie od warstwy, różnych pigmentów (zółty, brąz, czarny i czerwony). Radzę użyć dowolnej emalii akrylowej najlepiej "półmat", bo ta, której użyłem miała napisane "jedwabisty połysk" i musiałem ją na koniec zmatowić drobnym papierem ściernym. Po pomalowaniu tła, radzę odczekać minimum kilka dni, aby z farby ulotniły się wszystkie lotne substancje, potem opłukać i do akwa. Bardziej od farby bałem się dużej ilości silikonu użytego do przyklejenia tła, dlatego, asekuracyjnie włożyłem do biologa woreczek z węglem aktywowanym.