Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dawno tu nie byłem :) Kończy mi się "NLS Spectrum cichlid formula" Moi podopieczni to Saulosi, Yellowki i Maingano. Rybki kupowałem jako maluchy w maju tego roku. Teraz urosły i to sporo, mają po kilka centymetrów. Teraz chcę im kupić pokarm "Hikari Cichlid Gold" myślę że to dobry wybór lecz nie wiem jaki granulat - czy ma to być "baby"" czy "mini" bo medium albo large chyba będą za wielkie (widziałem te pokarmy tylko w internecie) Proszę o radę osób które stosowały te jedzonko dla swoich rybek (lub inne propozycje) i pozdrawiam wszystkich malawistów oraz życzę zdrowych, pogodnych i wesołych świąt.

Opublikowano

Wydaje mi się, że baby są dla zupełnych maluchów, mini dla takich co to nie mają jeszcze 8cm, medium dla takich co mają około 8, a large to dla dorosłych ryb ;) tak gdzieś mi się przez oczy przewinęło, ale nie wiem gdzie :P

A nie, przepraszam, już znalazłem. Widziałem ten podział przy karmach NatureFood, ale tam są podane granulacje różnych rozmiarów ;) Jeśli masz ryby od maja, kupowałbym na Twoim miejscu rozmiar medium.

Opublikowano
Teraz urosły i to sporo, mają po kilka centymetrów.

Musisz powiedzieć czy maja 8cm czy 5cm.

Jeżeli to nie są dorosłe ryby proponuje "baby" gdyż po namoczeniu i tak wzrasta ich objętość.

Osobiście polecam pokarm na wybarwienie zamiast Hikari Gold pokarm Naturefood Premium Color Plus

a jako podstawowy dla swojej obsady Naturefood Premium Cichlid

Opublikowano

Dodam, że mam Hikari Cichlid Sinking Gold a to raczej ta sama granulacja. Potwierdzam słowa Sławka, że pokarm dość mocno puchnie. Miałem zwykły Gold i ten tonący i oba nie umywają się do Naturefood Color Plus. Gdybyś się zdecydował to w tym przypadku bierz rozmiar M.