Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak poprzednicy - zapach z sumpa ??? o co chodzi - za to jakoś przykryć aby nie parowało to i owszem ja mam na to połozone pleksi.

Opublikowano

Zbiornik i sump już stoją. Wszystko pięknie działa. Obieg wody może nie jest typowy - ale przekonałem się i chyba do kubła już nie wrócę. Poprzednik w sumpie ułożył mi coś takiego - 1sza komora - gąbki, 2ga keramzyt, 3cia i 4ta bioballe (a na nich trochę waty filtracyjnej). Po zastanowieniu - bioballe wywaliłem i zasypałem to ceramiką biologiczną + trochę waty na wierzchu. Komin jest nieco nietypowy - ale tam też mam prefiltr z gąbki. Do tego w sumpie DIY sygnalizator spadku poziomu wody (z żaróweczką). Na drugi dzień woda (mechanicznie) była już wyklarowana (woda to mieszanka - odstanej, trochę mojej dojrzałej i trochę wody poprzednika, i tak będę robił podmiany...). Tło z przypalanego styropianu i ceresitu + farba - ale na zewnątrz (efekt osiągnięty, ryby będą miały więcej miejsca). Wewnątrz jeszcze największy aquaball Eheima. W obudowie światło - Philips AquaRelle i Philips Blue + mniejsza Philips AquaRelle dla efektu stopniowego włączania i wygaszania. W sumpie przy wejściu grzałeczka - moja stara Tetra 100W, temperatura ok. Fajnie jest. Sump zostaje - dałem się przekonać:)

Przy okazji mam pytanie - czy dobrze zrobiłem z bioballami? Niby sam sobie odpowiedziałem, ale po gruntownym wertowaniu internetu opinie są bardzo różne. Lepsze bio czy dobra ceramika?