Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Woda raczej bez chloru tak zapewniali w wodociągach.

Ale mogłem faktycznie dodac uzdatniacz.

Co do testu to kupiłem kropelkowe jbl i mam test NO3 (kropelki + proszek ) skala jest od 0,5 do 240.

Ja mam pomiędzy 1 a 10 .

W zapewnienia wodociągów raczej bym nie wierzył;)

Teraz to już nie ma znaczenia - zobaczymy za kilka dni czy zapewnienia akurat były tym razem prawdziwe. Radzę jednak zakupić uzdatniacz jak pisałem już jaki albo korpus z wkładem z węgla aktywnego.

Test NO3 masz jeden z najlepszych czyli kropelkowy NO3 JBLa tylko żle czytasz.

Do wody słodkiej używamy dolnej skali liczbowej a środkowej skali barwnej w postaci paska ( :D Andrzejku)

Górna skala liczbowa i pasek barwny jest dla wody słonej - morskie akwaria

a dolny pasek kolorowy dla oczek wodnych i stawików.

Przeczytaj także dokładnie UWAGA w tej książeczce z opakowania testu.

Czekamy 3-4 dni

powodzenia - trzymam kciuki za brak tego chloru

Opublikowano

Węgiel aktywny dostałem razem z kubłem ale nie mam go wsypanego.Mam go użyć czy poczekać do jutra i kupić uzdatniacz?

Czyli jak dobrze rozumie na tym teście mam patrzeć tylko na ten środkowy pasek kolorów a nie na te kolorowe kółka?

Bo woda zabarwia mi się tylko lekko na żółto a na pasku jest pomarańczowy.

Jeśli patrzeć tylko na ten pasek to najbliżej jest 40 .

Opublikowano
...przecież tam jeszcze ryb nie ma!

ale Andrzejku są już bakterie nitryfikacyjne które raczej chloru nie lubią a nawet nie znoszą i to śmiertelnie:D

#sleyoo masz komparator dwie fiolki i dwa oczka do jednoczesnego patrzenia i porównywania kolorów patrząc przez odkręcone koreczki w te obie buteleczki.

Kolor na pasku ma tylko trzy stany dla ryb:

zielony - jest OK

zółty -coś nie gra trzeba podjąć działania i

czerwony - stan zagrożenia dla zdrowia a nawet życia ryb. i tylko tyle

jak przesuwając komparator po kolorach odnajdziesz właściwy to odczytasz wynik cyfrowy a pasek powie jaki to stan dla ryb - zajarzył?

nic już teraz nie rób bo to za póżno - pisałem i z zaciśniętymi kciukami czekamy że jednak tym razem nie było chloru w kranówie.

Na przyszłość nie graj w ruską ruletkę z bakteriami podmieniając wodę kranową i tyle

Opublikowano
ale Andrzejku są już bakterie nitryfikacyjne które raczej chloru nie lubią a nawet nie znoszą i to śmiertelnie:D

#sleyoo masz komparator dwie fiolki i dwa oczka do jednoczesnego patrzenia i porównywania kolorów patrząc przez odkręcone koreczki w te obie buteleczki.

Kolor na pasku ma tylko trzy stany dla ryb:

zielony - jest OK

zółty -coś nie gra trzeba podjąć działania i

czerwony - stan zagrożenia dla zdrowia a nawet życia ryb. i tylko tyle

jak przesuwając komparator po kolorach odnajdziesz właściwy to odczytasz wynik cyfrowy a pasek powie jaki to stan dla ryb - zajarzył?

nic już teraz nie rób bo to za póżno - pisałem i z zaciśniętymi kciukami czekamy że jednak tym razem nie było chloru w kranówie.

Na przyszłość nie graj w ruską ruletkę z bakteriami podmieniając wodę kranową i tyle

Czyli jest ok.

Opublikowano
Czyli jest ok.

Czy OK to się okaże za kilka dni a w tym czasie naucz się dokładnie robić pomiary testami kropelkowymi uprzednio uważnie czytając instrukcję każdego z nich i przestrzegając kropelkowania i czasu oczekiwania na wynik.

Jak podasz dokładnie ile jest NO3 ( nie między 1 a 10) w wodzie kranowej a ile w baniaku to wtedy będzie OK.:D

Jak masz problemy z identyfikacją kolorów to wołaj na pomoc dziewczyny - to nie wstyd.

Opublikowano
ale Andrzejku są już bakterie nitryfikacyjne które raczej chloru nie lubią a nawet nie znoszą i to śmiertelnie

...Heniu..Przecież ten baniak dziś jest zalany to jakie bakterie nitryfikacyjne? Nawet jak woda jest bez uzdatniacza to w tym przypadku jeszcze nic się nie stanie.

Opublikowano
...Heniu..Przecież ten baniak dziś jest zalany to jakie bakterie nitryfikacyjne? Nawet jak woda jest bez uzdatniacza to w tym przypadku jeszcze nic się nie stanie.

Jak ja znam Prodibio Biodigest to to są żywe szczepy bakterii nitryfikacyjnych i denitryfikacyjnych i jeszcze od cholery innych a chlor zabija wszystkie żywe i uśpione bakterie w tej fazie a nawet formy zarodnikowe bakterii ( to te nie nasze). Wlej Domestosa ( to podchloryn sodu ten sam co do regeneracji Purigenu ) do baniaka to się przekonasz - będzie jak w reklamie zabija wszystkie bakterie na śmierć.:D nie ważne czy tam są ryby. Dla bakterii ryby to żródło produkujące jedzonko.

kolega dał jedzonko WA dał bakterie PB i teraz mamy tylko dylemat czy też chlor czy nie.

Za kilka dni się okaże.

Pisz Andrzej do mnie na PW bo zaśmiecamy temat.

Opublikowano

Co do rozróżniania kolorów to z racji swojej pracy rozróżniam je raczej dobrze:)

I tu jest chyba problem bo na tym teście kolor jest pomiędzy 2 a 3 kółkiem czyli pomiędzy 1 a 5, Ale niech będzie 5:)

Co do pomocy dziewczyny przy kolorach to żona chyba nie była zadowolona gdybym taką posiadał:)