Skocz do zawartości

ACE do regeneracji purigen'u ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Do regeneracji 500ml Purigenu używam roztworu 1l Ace + 1l wody, ale tylko dlatego, że akurat mam pojemnik szklany o takiej objętości. Moim zdaniem im więcej roztworu tym lepiej.

Dzięki za odpowiedź. W twoim wypadku jest to stosunek 1:4 - na "porcję" Purigenu przypadają 4 porcje roztworu 1:1. Czy tak ma być? czy tak może być? to właśnie szukam odpowiedzi...bo na kilku innych forach wyczytałem o przypadkach uszkodzenia żywicy, stąd Twoje zdanie e tej kwestii "że im więcej tym lepiej" raczej mnie nie przekonuje.

Nie wiem czy ważna jest ilość roztworu. Najważniejsze chyba by cały woreczek był zanurzony.

Mam ok 650ml Purigenu luzem w suchej (odsączonej) masie. Zapakowany do litrowego WECK'a - wlałem ok 100ml roztworu, Purigen zakryty - czy to wystarczy?

Na YT jest kilkanaście filmów dot. regeneracji, nikt tam raczej nie cyrtoli się z tematem, leja na oko ...aby do białego. Sam już nie wiem co o tym sądzić.

4 godziny temu do 650ml Purigenu (sucha masa) wlałem 250ml roztworu 1:1 (woda+ACE) Ograniczenia z tytułu 1L słoika. Jak na razie bez fajerwerków.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Mam pytanie, czy ktoś miał u siebie taką sytuację. Regeneruje purigen wedlug instrukcji używając ACE i po 24h w wodzie 1:1 z ACE polowa granulek robbie sie biała a polowa nadal zostaje ciemna, Czy mogę tak zregenerowany purigen wsadzic do akwa czy coś z nim jest nie tak?

Pozdrawiam

Opublikowano

powinien być równomiernie biały zmieszaj i zrób ponownie, później dobrze wypłucz pod bierzącą wodą i zapodaj nawet najtańszy antychlor z zoologika by związał chlor i po tym jeżeli nie będziesz czuł zapachu chloru możesz wpakować do kubła:-)