Skocz do zawartości

jakie oświetlenie do naroznego akwarium 350 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy forumowicze. Posiadam narożne akwarium 350 litrów. Wyposażone jest w dwie belki oświetleniowe. Przy przedniej szybie jest belka 2x39 T5 i druga bliżej rogu 2x14 T5. I oto moje pytanie; jakie potrzebuję zakupić świetlówki żeby było dość światła i chciałbym uzyskać zimne światło w baniaku . Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Opublikowano
Dziękuję serdecznie za pomoc. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Ile watt jest potrzeba na takie akwarium jak moje.

Nie chodzi o waty tylko o strumień świetlny jaki daję dane żródło światła czyli po ludzku - jasność świecenia.

Ma być taka jaka tobie odpowiada bo rybom to zwisa koło ogonka.

W mojej ocenie te moce jakie masz poinstalowane w świetlówkach to nawet za dużo.

Jak sam to stwierdzisz to folia aluminiowa spożywcza i owinąć świetlówkę całą lub część:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

...to wszystko zależy jaki chcesz uzyskać efekt. Mi w 240 litrach wystarcza 1x30W Power Glo 18000K i jeszcze mam boki zasłonięte . Ale to kwestia gustu....Wejdź u góry w GALERIE i tam możesz szukać co Cię interesuje..Często koledzy w opisach mają jaki to jest rodzaj oświetlenia. Zbyt duża moc światła może też ( ale nie musi ) powodować płochliwość pysi...

..zajrzyj tutaj :http://saurama.aqua-web.org/

• Dziękuję 1