Skocz do zawartości

Chowające się ryby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakieś 2 miesiące temu odpaliłem akwarium 240l (120x50x40). Po miesiącu dojrzewania i sprawdzenia wody testami kropelkowymi JBL zdecydowałem się na wpuszczenie ryb. Wybrałem 10x C. A. Cobue f1. Jednak od ponad miesiąca moje ryby boją się mnie. Każdy ruch w pokoju to ucieczka za skały. Parametry w normie. Jaka może być tego przyczyna ? Poprzednie po tygodniu pływały przed szybą w oczekiwaniu na pokarm. Macie jakieś sposoby na oswojenie ich ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Baniak stoi w rogu pokoju ,w którym przebywam wieczorami 4-6h. Co do wystroju to serpentynit. Nadmienie ,ze mają się gdzie chować.

Opublikowano

To sa dosyc agresywne ryby, ktore wymagają dużej ilosci podłoża, w ktorym moga kopać długie tunele. Jesli masz za mało piachu, moga być właśnie tak nerwowe, nie mogąc sobie do woli kopać. One w tych przez siebie kopanych, głębokich jamach "gniazdują". Wymagają też dużego zbiornika. Ale może ktoś jeszcze coś dorzuci?

Opublikowano

Witam tak się dzieje jak jest mało ryb w zbiorniku wystarczy jedna która wprowadza swoisty niepokój . Jedynym sposobem jest cierpliwość i tak wcześniej czy później wypłyną Możesz spróbować przegłodzić , jeżeli to narybek nie polecam Pozdrawiam i życzę cierpliwości

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Co do dużego zbiornika wydaje mi się,że 240l dla 10 cobue spokojnie wystarcza.

Pozdrawiam

Opublikowano

Miejsca spokojnie wystarczy dla tych 10szt w 240l. Teraz musisz znaleźć prowodyra który wyciągnie ryby z ukrycia. Masz dwie opcje, jedna to co powiedział mój przedmówca oczekiwanie a druga to dodanie coś do swojego zbiornika.

Nie wiem jaki masz pomysł na swój zbiornik czy jednogatunkowe czy coś innego?

Opublikowano

Chciałem dodać membe deep,ale póki co zabrakło funduszy. Reasumując pojawią się pewnie za miesiąc lub dwa.

Opublikowano

też przez to przechodziłem no i tutaj kluczowym okazał się czas i zmiana wystroju oraz to że w akwa nie odbijało się szkło, na którym to odbijała się moja postać:-)