Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie pragnę pogratulować i w pełni rozumiem ekscytacje. Chyba po to mamy akwaria by podziwiać naturę w akcji.

Wracając do tematu słyszałem że rzadko udaje się donieść samicy po raz pierwszy. Przy okazji pochwalę się że moje rybki też odbyły pierwsze tarło i samica póki co dzielnie się sprawuje jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pozdrawiam

Opublikowano
Na wstępie pragnę pogratulować i w pełni rozumiem ekscytacje. Chyba po to mamy akwaria by podziwiać naturę w akcji.

Wracając do tematu słyszałem że rzadko udaje się donieść samicy po raz pierwszy. Przy okazji pochwalę się że moje rybki też odbyły pierwsze tarło i samica póki co dzielnie się sprawuje jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pozdrawiam

Witaj.

Nie prawda że samica nie donosi pierwszego tarła, na ogół jest to niewiele rybek. To że samica wypluwa ikrę może być powodowane tym że jest ganiana i nie ma gdzie się ukryć. Ważne jest też pochodzenie ryby, jeżeli rodzice wypuszczali młode naturalnie nie będzie z tym problemu gorzej jak młode były wyciągane nienaturalnie. W takim przypadku samica nauczy się donoszenia, jednak może to trwać kilka tareł.

Autor tego tematu ma ryby z dobrego źródła, pierwsze tarło 6 rybek drugie 12 i na pewno donosi.

:D

Opublikowano

Miałem małe w takim samym kotniku. Po nocy została tylko połowa, reszta została wydziobana przez boczne szczeliny :-(. Teraz przenoszę rybę w kotniku do mniejszego akwa, gdzie są maluchy. Tam dożywają wszystkie.

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Opublikowano

W planach miałem zostawić samice w akwarium bo przeglądając forum nastawiłem się, że prawdopodobnie nic z tego nie wyjdzie ale jak mijała kolejna sobota a pysk miała coraz grubszy to zdecydowałem na szybki zakup kotnika.W sobotę wylądowała w nim a w niedzielę było po wszystkim. Myślę, że trochę w tym było szczęścia.Odłowiłem ją po 21 dniach od momentu zauważenia zmian w jej pysku.

Pierwszą rybkę ja zobaczyłem, że wypływa przez szczeliny kotnika to nałożyłem pończochę na boki (to mi przyszło jako pierwsze głowy) i problem zniknął.

Problemem są nie trzymające przyssawki do szyby.

Póki co wszystkie 8 sztuk żyje.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :wink:

Opublikowano

Właśnie dowiedziałem się ze tez zostałem "tatą" ;) małe acei ki pojawily się w baniaku,a coś czułem ze tak może być bo miałem jedna samice podgryziona i osowiala przez jakiś czas. To moje pierwsze maluchy malawi. Mówicie ze lepiej odlowic młode, a czym karmić i nie piszcie żebym sobie poszukal bo jestem podekscytowany :)

Btw.

Gratuluje koledze :)

Opublikowano

Moje młode są teraz w mateczniku siatkowym, który jest w głównym akwarium.

Ja narazie karmię suchym pokarmem JBL bardzo rozdrobnionym, HIKARI CICHLID baby granulowany ( moczę w wodzie a potem rozdrabniam w palcach na papkę )

Również gratuluje :-)

Opublikowano
Moje młode są teraz w mateczniku siatkowym, który jest w głównym akwarium.

Ja narazie karmię suchym pokarmem JBL bardzo rozdrobnionym, HIKARI CICHLID baby granulowany ( moczę w wodzie a potem rozdrabniam w palcach na papkę )

Również gratuluje :-)

Witaj, twoje rybki zapewne dorosną na suchym pokarmie ale ja proponuje zainwestować w żywego solowca. Jest to fajny i szybki pokarm po którym twoje ryby będą równo i zdrowo dorastać. Pokarm ten jest dobry w szczególności w pierwszych dniach życia narybku. Do produkcji wystarczy brzęczyk, butelka i sól niejodowana.

Pozdrawiam nowych hodowców i czekam na ogłoszenia na ,,giełdzie"

ARTEMIA SOLOWIEC 50G DO WYLĘGU TANIA + INSTRUKCJA (4553478643) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img03.allegroimg.pl/photos/400x300/45/53/47/86/4553478643@@AMEPARAM@@03@@AMEPARAM@@45/53/47/86@@AMEPARAM@@4553478643