Skocz do zawartości

Rozszczelniony baniak,Pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj goldi, może napisał byś coś więcej o awarii swojego baniaka mam akwarium podobne 400 l klejone i zawsze zastanawiałem się kiedy to puści. Jestem zainteresowany długością, ile lat stało u ciebie, na czym stało ?

Słyszałem że takie wynalazki po 10-15 latach trzeba sklejać ponownie.:confused:

Opublikowano

moje akwarium nabyłem w lutym a uruchomiłem na początku marca

Stojak stalowy sprawdzany na płycie traserskiej na to dwie sklejki 12mm sklejone ciśnieniowu u kolegi stolarza. Konstrukcja ustabilizowana i błąd ustawienia na na ścianie 1500mm = 0,3mm więc kwestia konstrukcji i ustawienia bez zarzutu.

Ale:

1. - szyby są klejone z dwóch cieńszych- myślałem ze to zaleta bo co dwie to nie jedna ale jak sie okazuje jest to poważna wada tak budowanych zbiorników z dwóch co najmniej powodów :

a. - jest różna temperatura szyby stykającej sie z wodą i szyby stykającej sie z powietrzem - wprawdzie różnice są minimalne ale są zwłaszcza jak ktoś lubi czeste wietrzenie pokoju

b. - z rozmowy z producentem (sympatyczny człowiek i trochę mi poopowiadał o warsztacie) wynika że klej uzyty do klejenia szyb "gryzie się" ze silikonem i własnie spoiny zwykle puszczają jakby od środka

Nie pytaj co to znaczy gryzie - nie dociekałm bo wystarczyło że zobaczyłem dwie inne szyby które wyraźnie szczeliny miały postępujące od klejenia na boki

2. - kupiłem uzywke i to jest pewnie podstawowy problem bo jak raz zdemontujesz akwarium i postawisz w innym miejscy to (prawie) zawsze będą inne błędy poziomowania i pod naporem wody spoiny będą podlegały innym naprężeniom.

Być moze małe zbiorniki rzedu 200l tego tak nie odczują ale jak masz wanienkę ze ścianą powyżej 1,5m to sam sobie pomyśl jak spoiny odcierpią kazdą zmianę ustawienia

Z tego powodu zarzuciłem projekt zakupu kolejnego zbiornika jako używki lecz wstępnie umówiłem sie na nówkę a baniaczek będzie o wymiarach 2250*850*600mm lub 650 wysokości

Opublikowano
Słyszałem że takie wynalazki po 10-15 latach trzeba sklejać ponownie.

Zmartwię cię Piotrze, ale jakie byś nie miał akwarium to silikon po takim czasie traci swoje właściwości i trza na nowo kleić akwarium ;-)