Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy taki filtr nie powinien mieć na wężu odrzutowym(czerwonym) ogranicznika przepływu? Przeglądając ofertę filtrow RO niektóre to maja a inne nie. Ponadto przy wymianie membrany zalecają wymianę owego ogranicznika. A w korpusie z membraną raczej tego nie ma.

Pytam bo zakupiłem taki filtr i martwi mnie stosunek wody odrzuconej do uzdatnionej(Żadnego ogranicznika nie mam). Na 10 litrów zapełniam średniej wielkości wannę do 4/5 wysokości... Chciałbym zwiększyć "uzdatnialność" i wydajność. Widziałem na wykresach że ciepła woda też szybciej się przerabia (dotychczas zawsze używałem zimnej) Słyszałem że można dać równolegle drugą membranę(komplet z obudową i ogranicznikiem kosztuje tylko 10PLN mniej niż taki sam filtr...) albo pompę 250PLN ale to "trochę" drogo. Myślałem jeszcze nad hydroforem ale nie wiem czy się nada, a mam do kupienia za 100PLN używkę.

W skrócie pyt:

1) Czy MUSI być ogranicznik? Co on w ogóle daje?

2) Jak tanio i skutecznie zwiększyć wydajność.

Opublikowano

Tak na zdrowy rozum... Bez ogranicznika (zwanego rezystorem) woda pójdzie tam gdzie ma łatwiej, czyli do ścieku zamiast przeciskać się przez membranę...

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ten filtr z linka ma prawdopodobnie ogranocznik przepływu w wężyku. Zajrzyj do wężyka będzie tam taki drucik wsadzony od strony korpusu membrany. Jak nie bedzie to produkt jest niezgodny z opisem, niekompletny.

Z tym stosunkiem można by coś zrobić, najtaniej to zwiększając ciśnienie wody przed. W drugiej kolejności dodając membrane, choć te.prefiltry nie pociągną dwóch należycie. Temat skomplikowany w Twoim przypadku.

Jak chcesz możemy o tym pogadać. Fioletowy link w mojej stopce, wideorozmowa, pokażesz jak to leci i omówimy rozwiązania. ;) Zapraszam

Opublikowano

Masz rację rzeczywiście. Jest tam zwężka dosyć duża.

Załóżmy że na ten wężyk zakładam jeszcze kranik i delikatnie ograniczę jeszcze na nim przepływ. To będzie już przekombinowane? Czy zawsze jest to jakiś sposób?

Zwiększyć ciśnienie to wiadomo :) Ale wcale nie jest takie złe. Chociaż nie mierzyłem.

Moim zdaniem wkłady pociągnęłyby spokojnie ale to jest po prostu mało opłacalne.

Zastanawia mnie idea 2óch równoległych korpusów. W takim przypadku spadek ciśnienia jest ponad 50% a to ono jest najistotniejsze to jakim cudem zwiększy to wydajność ?

Opublikowano

Albo masz zle założoną membranę albo coś jest niedopasowane. Trudno powiedzieć zdalnie. Ale przy znośnym ciśnieniu wody powinieneś mieć w najgorszym razie stosunek wody 1:4(5) a nie 10l do 4/5 wanny. Coś jest nie tak. Kranik nic nie da. Ogranicznik musi być dobrany parametrami do membrany. Nie masz jej czasem wsadzonej odwrotnie?

Tak jak mówię skorzystaj z infolinii, w wideorozmowie będzimy mogli to rozebrać i złożyć i się uda. Powodzenia

Opublikowano
Tak na zdrowy rozum... Bez ogranicznika (zwanego rezystorem) woda pójdzie tam gdzie ma łatwiej, czyli do ścieku zamiast przeciskać się przez membranę...

Wysłane z telefonu

Tak gwoli ścisłości, ogranicznik ścieku nazywa się restryktor.
Opublikowano

Dwie równoległe membrany zwiększają wydajność poprzez większą powierzchnię przepuszczania. Ale Ty musisz przywrócić swojemu filtrowi właściwą a nie dokupować kolene filtry.

Opublikowano
granicznik musi być dobrany parametrami do membrany. Nie masz jej czasem wsadzonej odwrotnie?

Nie wiem nie składałem tego. Kupiłem i podłączyłem tyle.

Sprawdzę jeszcze dla pewności jaki jest stosunek uzdatnionej do odrzuconej. Chyba źle pamiętam i wprowadziłem was w błąd, przepraszam. Dla pewności sprawdzę jeszcze i dam znać. W razie czego skorzystam z autoreklamy :)

-- dołączony post:

Dostosowując się do tego co wyczytałem w kartach tech / forach dałem ciepła wodę. I już wszystko jasne!

B. Zimna woda baniak 5l nabijałem 60-70 min i dużo odrzutu ok 30l

Ciepła woda(ok 40/45"C) 5l baniak 35min odrzutu 11-12l.

W życiu nie przypuszczałem że może być taka różnica w zależności od temp wody! Pamięc jednak zawodna, zimną lałem z oszczędności ale wydaje mi się że była to pozorna oszczędność.

Opublikowano

W instrukcji mam zakres pracy 5-45"C

Na stronie jest napisane temperatura wody zasilającej: 5-30’C

To bd się trzymał tych 30"C letnia, myślę że nic się nie stanie. Wrzątku nie leje nie przejmuj się ale dobrze że zwróciłeś uwagę.