Skocz do zawartości

Zalewanie akwarium filtrem kubełkowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jest to moja pierwsza wiadomośc więc witam Was serdecznie!

Mam takie techniczne pytanie.

Zalewam akwarium 370l w następny sposób (tzn podmieniam wodę):

Do węża wylotowego z kubełka podpinam wąż który idzie do łazienki do wanny. Gdy już zleje właściwą ilośc wody, przepinam waz do rurki wlotowej aby zalac akwarium z powrotem.

I tu mam pytanie. Czy woda wpadająca do akwarium (odstana 24h) może wypłukac bakterie z ceramiki w filtrze? Niby jeżeli je wypłucze to i tak trafią później z powrotem na ceramikę bo woda zostaje w akwarium, ale czy na pewno?

Sytuacja nr 2. Przykładowo gdybym zalewał wodą nie odstaną czy w takim samym sposobie, bakterie przeżyją? Wiem że powinna odstac ale jak czytalem wielu z was leje wodę prosto z kranu.

Jestem wygodny z tym filtrem bo nie trzeba nosic wiader, chciałbym przy tym sposobie zostac jeżeli jest on bezpieczny dla bakterii.

Opublikowano

Nie robił bym tak osobiście, ponieważ w ciągu 24h woda może ,,oczyścić " z chloru ale już nie z chloraminy. Zdecydowanie lepiej wodę z akwarium zlać grawitacyjnie lub filtrem jak pisałeś. Ale już nalewanie wody pociśnij prosto z kranu uprzednio dodając do głównego akwarium uzdatniacz np. Prime Seachemu. Warto też dowiedzieć się w swoich wodociągach jakie są dokładne parametry wody ( pH, NO3, chlor) i w jaki sposób uzdatniają wodę.

Opublikowano

Opcja nr 2 wykluczona. Zabijesz wszystkie lub większość bakterii w kuble.

Co do opcji 1 to trudno powiedzieć. Niby nic bakteriom nie powinno się stać ale osobiście byłbym się o zachwianie biologii.

Do zlewania używaj nadal kubła ale przy wlewaniu wkładaj węża prosto do akwarium i będzie najbezpieczniej.

Opublikowano
Witajcie, jest to moja pierwsza wiadomośc więc witam Was serdecznie!

Mam takie techniczne pytanie.

Zalewam akwarium 370l w następny sposób (tzn podmieniam wodę):

Do węża wylotowego z kubełka podpinam wąż który idzie do łazienki do wanny. Gdy już zleje właściwą ilośc wody, przepinam waz do rurki wlotowej aby zalac akwarium z powrotem.

I tu mam pytanie. Czy woda wpadająca do akwarium (odstana 24h) może wypłukac bakterie z ceramiki w filtrze? Niby jeżeli je wypłucze to i tak trafią później z powrotem na ceramikę bo woda zostaje w akwarium, ale czy na pewno?

Sytuacja nr 2. Przykładowo gdybym zalewał wodą nie odstaną czy w takim samym sposobie, bakterie przeżyją? Wiem że powinna odstac ale jak czytalem wielu z was leje wodę prosto z kranu.

Jestem wygodny z tym filtrem bo nie trzeba nosic wiader, chciałbym przy tym sposobie zostac jeżeli jest on bezpieczny dla bakterii.

Twój sposób wylewania wody z akwarium - jak najbardziej słuszny.

Nalewając odstaną wodę do akwarium przez zasys do filtra na pewno nie wypłuczesz bakterii .

Wszak twoja metoda ma jedną grożną wadę

Odstanie wody usuwa chlor ale nie usuwa chloraminy.

Coraz więcej zakładów wodociągowych używa chloraminy ponieważ działa czyli odkażą wodę i zabija bakterie o wiele dłużej niż chlor .

Okazało się że jak pytałem w swoim mieście w Węgrowie to mówili w wodociągach ze wody nie chlorują , ale jak przeczytałem raport z Sanepidu o wodzie w 20 ujęciach wody pitnej w powiecie węgrowskim to stosują chloraminę i mimo to z 20 ujęć 4 ma wodę nie spełniającą parametrów oraz przekroczone dopuszczalne stężenia np amoniaku, azotynów, fluorków, mętności itp.

Nalewaj powoli ale prosto z kranu przez filtr węglowy = 100% bezpieczeństwa i nie trzeba beczek po 200l. jedynie temperatura w baniaku spada. Już podawałem w swoich postach nawet z filmikami takie ustrojstwo.

Okrzemki out - YouTube