Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ przy takich gatunkach jak P. Acei, M. Maigano, ciężko jest określić płeć szukałem informacji jak rozpoznać płeć ryby zaglądając jej pod ogon? Czy któryś z kolegów ma wiedzę lub materiały z tego tematu? Generalnie ma to wyglądać mniej więcej tak:

f7471aef5122.gif

tyle tylko, że chciałbym to odnieś do naszych pyszczaków, może macie jakieś rady?

Opublikowano

Problemem tego typu rozpoznawania płci jest to, że fajnie wygląda to w teorii ;). W praktyce nie jest to tak jednoznaczne. Po pierwsze błysk flesza wiele rozjaśnia i dlatego na fotkach tak fajnie to wygląda. Chyba nie głupią metodą jest wyjąć rybkę i cyknąć jej fotkę zamiast oglądać jej podwozie trzymając w sitku. Światło flesza na pewno pomoże. Po drugie różne gatunki mają różne ubarwienie tej części, którą oglądamy i do tego różne kształty otworów moczowo - płciowych. Zazwyczaj mamy problem z rybami młodymi a więc zazwyczaj są one relatywnie małe co utrudnia analizę. Po trzecie najczęściej mamy problem wtedy gdy ryby nie wykazują różnic zarówno w wyglądzie jak i zachowaniu. Troszkę inaczej jest u wielkich drapieżników bo tam dość wyraźnie to widać. Mamy je więc jednopłciowo i nie mamy materiału porównawczego a poszczególne osobniki nawet u tej samej płci różnią się i w tym elemencie ( he he ... jak i ludzie :mrgreen: ). Powiem więc, żebyście nie rwali się z naruszaniem intymności swoich podopiecznych ;) i traktowali to jako ostatnią deskę ratunku. Widziałem spektakularne pomyłki osób które znają się na tym teoretycznie dużo lepiej niż najbardziej doświadczeni akwaryści. Choćby ostatnie typowanie na podstawie otworów moczowo - płciowych moich Astatotilapia wyrokowało 3 na 5 a wyszło tak na prawdę 6 na 2 ;).

Gość pemergency
Opublikowano

Dla przykładu... na zdjęciu poniżej Metriaclima Estherae red-red wielkości 3.5-4cm

ventannette.jpg

kolejna Labidochromis Caeruleus 4cm

ventbeatrice.jpg

i kolejna Socolofi albino 4cm

ventjohnny.jpg

Także jak widać nawet u małych ryb może być to dobrze widoczne, sporo zależy od gatunku.

Opublikowano

Jakby ktoś trzymał te ryby nad lustrem wody przy rozproszonym świetle po raz pierwszy miałby oczywiście trudniej. Moje gigasy wyjmowalem trzy razy. Mając jedną płeć ryb z odlowu miałem dużo znaków zapytania bo różnice osobnicze były znaczne. O wiele lepiej szło to u drapieżników czy np u jasnych gatunków gdzie miałem wiedzę jak wygląda to u pewnych samic i samców. Oczywiście takie badanie ma szanse dac odpowiedzi ale nie jest to komfortowy zabieg dla ryb. Warto więc być powściągliwym bo wynik niepewny dyskomfort ryb gwarantowany. Najlepiej poczekać aż badania otworów moczowego - płciowych dokonają sobie wzajemnie same ryby ;-)