Skocz do zawartości

Dzienniczek Akwarysty - zakładanie Akwarium

Michalooo

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem deccorativo wszystko co napisałeś. Jednak spojrzeć trzeba prawdzie w oczy, kolor test wody z akwarium, i wody z kranu jest prawie taki sam wiec woda niezbyt się różni, jutro mogę kupić wodę amoniakalna dodać, ale wydaje mi się ze to wszystko wylać i od nowa zabawa. Jutro zrobię ostatnie testy tym co mam, bo wydawanie kasy na coś co potwierdzi to o czym wszyscy chyba wiedzą. moje obawy biorą się tym ze lustro wody stało się jakieś takie dziwne, chodzi o to ze wyglada jak by kożuch, jak by pleśń, jak by hmmmm nie wiem jak to opisać a zdjęcie nie oddaje tego, a wczoraj chyba na lustrze wody można było zobaczyć jak by paliwo wlało się do akwarium. Sam nie wiem co to z tym robić, sprzedam akwarium i kupie kota

moje obawy biorą się tym ze lustro wody stało się jakieś takie dziwne, chodzi o to ze wyglada jak by kożuch, jak by pleśń, jak by hmmmm nie wiem jak to opisać a zdjęcie nie oddaje tego, a wczoraj chyba na lustrze wody można było zobaczyć jak by paliwo wlało się do akwarium

To nic dziwnego zrobił sie tzw film bakteryjny oznaka życia w akwarium, aby się go pozbyć musisz poruszyć solidnie taflą wody. Poszukaj na forum sposobów jest sporo.

• 3 tygodnie później...

Witam

Po przerwie spowodowanej długim wyjazdem służbowym chce wrócić do tematu wody w moim akwarium. Pod moja nie obecność żona kupiła złotą rybkę która już conajmniej pływa od tygodnia w akwarium. Dziś zrobiłem pomiary wody, No2 wzrosło do 0,1 mg/l, No3 do 40mg/l wiec coś się ruszyło, teraz mam trochę wolnego czasu, wiec mogę się zajac moim baniaczkiem. Pytanie co robić, wylewać cała wodę i cała zabawa od początki czy jakieś inne kroki które pomogą mi wkońcu wpuścić rybki do akwarium. Co radzicie??

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam

Po przerwie spowodowanej długim wyjazdem służbowym chce wrócić do tematu wody w moim akwarium. Pod moja nie obecność żona kupiła złotą rybkę która już conajmniej pływa od tygodnia w akwarium. Dziś zrobiłem pomiary wody, No2 wzrosło do 0,1 mg/l, No3 do 40mg/l wiec coś się ruszyło, teraz mam trochę wolnego czasu, wiec mogę się zajac moim baniaczkiem. Pytanie co robić, wylewać cała wodę i cała zabawa od początki czy jakieś inne kroki które pomogą mi wkońcu wpuścić rybki do akwarium. Co radzicie??

Pozdrawiam

Już się pogubiłem ile ten twój start trwa i nadal nie jest skończony ale moim zdaniem możesz spokojnie i bezpiecznie zrobić tak:

1/ podmienić 50% wody. a po tym

2/ koniecznie wlać 2-3 ampułki Prodibio Biodigest albo 100ml Seachem Stability ale nie innych wynalazków.

3/ pocałować złotą rybkę w pyszczek i wypuścić by innym spełniała trzy życzenia:D

4/ ustawić parametry wody czyli pH temp kH i gH jeśli trzeba

5/ wpuścić obsadę pyszczaków.:D :D

do takiej decyzji upoważnia mnie wzrost NO3 z 20 do 40mg/l od czasie gdy robiłeś poprzednie pomiary.

Nadal pozostaje problem NO2 które na poziomie 0,1 mg/l świadczy że biologia nie jest już wystarczająco silna, ale młoda obsada pysków to nie to samo co złota rybka - spokojnie wytrzyma.

• Dziękuję 1

No wiec wylałem 50% wody z akwarium teraz jeszcze poustawiaj kamyki, wyciągnę trochę piasku, i doleje wody do pełna, kupiłem już starter seachem tak jak mówiłeś Decorativo. Póki co zrobiłem poraz kolejny testy dla porównania podam wyniki kranówki:

PH - 7,5/ kran- 7

No2- 0,2/ kran- <0,01 ( wcześniej musiałem się pomylić z odczytem teraz powtarzałem 3 razy )

No3- 40/ kran- 10

Gh- 18/ kran- 16

Kh- 13/ kran- 11

Fe po <0,02 tu i tu.

No wiec wylałem 50% wody z akwarium teraz jeszcze poustawiaj kamyki, wyciągnę trochę piasku, i doleje wody do pełna, kupiłem już starter seachem tak jak mówiłeś Decorativo. Póki co zrobiłem poraz kolejny testy dla porównania podam wyniki kranówki:

PH - 7,5/ kran- 7

No2- 0,2/ kran- <0,01 ( wcześniej musiałem się pomylić z odczytem teraz powtarzałem 3 razy )

No3- 40/ kran- 10

Gh- 18/ kran- 16

Kh- 13/ kran- 11

Fe po <0,02 tu i tu.

Kolego niestety nie ufam twoim pomiarom i temu co robisz.

Miałeś kupić Seachem Stability a nie starter ,specjalnie pisałem żeby nic innego nie kupić.

Przed wymianą 50% wody miałeś podobno NO2 0,1 a po podmianie połowy wody w baniaku zrobiło się o 100% więcej niż przed podmianą czyli 0,2. ???

to samo z NO3 przed i po podmianie 50% wody NO3 -40 .

Ja mogę tylko sugerować co trzeba zrobić ale na podstawie dokładnie wykonanych testów i wiarygodnych wyników a w tej sytuacji się poddaję. Nie wiem jaką wodę naprawdę masz w baniaku.