Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak macie zrobiony wylot z nalurowca ? Chcialem ukryc wylot w tle, ale wtedy bedzie woda walic na przednia szybe. Czy moze tak byc ?

Ja bym na twoim miejscu tak kombinował, żeby mieć jakiś zakres regulacji kierunku przepływu. Jak źle to zrobisz to mogą być miejsca, w których bardziej będą się zbierać nieczystości na dnie. Ale może się zdarzyć, że ci się dobrze od przedniej szyby odbije i będzie OK. Wiele zależy od ustawienia dekoracji. Jak wielu kolegów już pisało - nie sprawdzisz u siebie to się nie dowiesz ;) Choć ja bym pod ostrzejszym kątem niz 45 stopni na przednią szybę nie puszczał. Ale to tylko doświadczenia z kubła, bo narurowiec dopiero w budowie ;)

Opublikowano

Wracając jeszcze na chwilę do korpusu filtra z zaworem na dole, nad zastosowaniem którego zastanawialiśmy się ze Stanem parę stron wstecz. Pomysł był taki, aby tym dolnym zaworem spuszczać grubszy syf z filtra mechanicznego, a także wodę przed odkręceniem korpusu, żeby uniknąć rozlewania czy walki z michą. Otóż zamówiłem korpus i po dokładnym obejrzeniu mam dobrą wiadomość. Da się! Korpus różni się od standardowego tym, że na dole wkład filtra nie opiera się o jego dno, tylko musi być zaślepiony, dlatego, że na dnie są żeberka umożliwiające spłynięciu całego syfu w pobliże zaworka. Dla tego korpusu oznaczonym kierunkiem przepływu jest wpływ na zewnątrz wkładu, a odpływ przez jego środek. Więc tu też pasuje.

Jedyne, o co trzeba zadbać, to zaślepiony na dole wkład filtracyjny. Nie musi być ten siatkowy zalecany przez producenta. Sprawdziłem, że pasują standardowe.

Załączam zdjęcie dna ( wkład na zdjęciu nie jest zaślepiony jeszcze ).

W swoim narurowcu wykorzystam dwa takie wkłady równolegle na filtrację mechaniczną.

post-15617-14695722413908_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie. Chciałem zrobić instalację filtra narurowego z rur Nibco, klejonych do zimnej wody. Nie bardzo mogę znaleźć informację czym kleić. Generalnie kupiłem silikon akwarystyczny ale czy to wystarczy?

Opublikowano
Dzięki, a ryby nie popadają od tego?
Mam tym klejem zrobione instalacje narurowe do trzech zbiorników a ryby żyją i mają się świetnie. Ten klej używany jest w "morszczyźnie" a wiadomo, że ten biotop jest bardzo wymagający pod każdym względem. Po prostu trzymaj się instrukcji obsługi i tyle.
Opublikowano

Po prostu potrzeba klej do klejenia pić i tyle. Tam gdzie kupiłeś rury nibco to i tam dostaniesz klej. Pamiętaj o odtluszczeniu miejsc klejonych np.denaturatem.i tak jak pisał Piotr nic Ci nie popada od tego kleju i silikonem nie skleisz pvc ;-).

Opublikowano

Co do kleju do PCV to upewnij się, że ma napisane, że można używać do instalacji do wody pitnej, wtedy masz pewność, że nic rybkom nie będzie.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Kupiłem ten klej polecany przez aarset, trochę drogi ale faktycznie ma dobre recenzje.

Ja zajmuję się klimatyzacją i tam nibco używa się do odprowadzania skroplin z klimatyzatorów. Ale klei się takim śmierdzielem, od którego na bank wszystko by zdechło.

Dzięki za pomoc, a co do silikonu to faktycznie nie nadaje się do klejenia pcv.

Opublikowano
Ale klei się takim śmierdzielem, od którego na bank wszystko by zdechło.
Bzdura! Kleje takim klejem i nic nie zdycha. Nawet montowałem do akwarium rurki klejone tym klejem po 20min i nic nie zdechło.