Skocz do zawartości

NO2 0.9 i rośnie, NO3 1-10 i stoi, 3 tyg od startu

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, wszystkie parametry w normie. Wszystkie Wasze rady zaimplementowałem. Czytam forum i mam duży komfort, że mój baniak spełnia oczekiwania biotopu Malawi dla zdrowych i kolorowych pysiaków.

Czas zabrać się za Anubiasy. Dokupilem odżywkę Macro Green AquaArt, dozuję co 2-3 dzień. Odstawilem Carbo). Zredukowalem oświetlenie ( wykrecilem jedną świetlówki T8 Solar Color JBL ). Czy to dobry kierunek?

Na forum mało piszą o Anubiasach, zalecane jest mało światła. Macie jakieś sprawdzone praktyki? Jak odżywka będzie wpływać na PO4 ( mam wzrost do 0.4 )

Dziękuje z góry za odpowiedzi

Opublikowano

Nie dozuj nawozów macro. Toż to azot fosfor i potas. Azot i fosfor sam się pojawi z karmieniem. Zobaczysz jeszcze będziesz narzekać na nadmiar tych związków. Anubias jak już masz go w akwa to sobie poradzi bez nawozów. To jest roślina wolno rosnąca i nie trzeba jej karmić nawozami. Jak już masz PO4 = 04 to zmierz jeszcze NO3 co by cyjano nie wlazły. Dobra rada: ODSTAW NAWOZY MACRO, ale jak już chcesz coś tam dawkować to sporadycznie micro elementy, raz na 2-3 tygodnie.

• Dziękuję 1