Pumba Opublikowano 25 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu płci moich Melanochromis cyaneorhabdos - maingano . Niedługo chcę zrobić redukcję i nie bardzo wiem które mam zostawić. Zdjęć nie mogę dodać bo ciężko uchwycić ładne zdjęcie przy tych wariatach. Dodaje filmik, mam nadzieję że coś z niego da się odczytać. Prosiłbym o podanie sekundy w której i co dokładnie pływa. Pyszczaki 300 mbuna - YouTube PS. proszę adminów o przeniesienie do odpowiedniego dzIału ponieważ nie mogę załozyć tematu w dziale Identyfikacja gatunków Cytuj
stan Opublikowano 25 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Bo identyfikacja gatunków jest w galerii i wklejasz tam fotki ! A jeżeli chodzi o maingano to już jest to pseudotropheus maingano ;-), a rozróżnianie płci u nich jest niezwykle trudne i chyba 100% pewność daje fakt, że dana ryba nosi ikrę. Cytuj
Pumba Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor #3 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Czyli co radzisz żeby zrobić ? Nie zauważyłem żeby któraś coś nosiła. Kiedyś największy osobnik kopał dołek pod kamieniem i myślałem że coś z tego będzie ale nic więcej nie zauważyłem. Cytuj
yaro Opublikowano 26 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 26 Czerwca 2014 stan - skąd taka informacja wyszła? że to Ps. a nie melano? ja po kilku latach obserwacji melano nauczyłem się rozróżniać płeć po wyglądzie otworów płciowych. Cytuj
Arit Opublikowano 26 Czerwca 2014 #5 Opublikowano 26 Czerwca 2014 stan - skąd taka informacja wyszła? że to Ps. a nie melano? ja po kilku latach obserwacji melano nauczyłem się rozróżniać płeć po wyglądzie otworów płciowych. To zapraszam do mnie na redukcje obsady bo ja nic nie widzę u tych ryb. Chciałem zredukować ryby biorąc pod uwagę intensywność wybarwienia ale czasem samice z ikrą robią się czarniejsze od dominującego samca więc nic z tego. Ale wybrać samca do odłowienia to jedno o złapać go to drugie. Macie jakieś patenty na pułapki na Maigano? Cytuj
Pumba Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor #6 Opublikowano 26 Czerwca 2014 czyli nie jest jednoznacznie określenie. Pewnie będę musiał zostawić tak jak jest i pozostawić to naturze. Może kiedyś się samo wyselekcjonuje Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 26 Czerwca 2014 #7 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ja znów rozróżniam po płetwach brzusznych. Samiec ma zdecydowanie dłuższe i umie się to sprawdza. Cytuj
darek_vn Opublikowano 26 Czerwca 2014 #8 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Z moich obserwacji samice mają bardziej okrągły i jaśniejszy brzuch, samce są bardziej płaskie Cytuj
Pumba Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor #9 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ale mi nie chodzi jak Wy rozróżniacie tylko co plywa na tym filmiku ;D Jak tak czytam wasze obserwacje to albo ja jestem ślepy, albo pływają u mnie jedne i te same ryby ;D Ciężko jest na prawdę rozróżnic :/ Cytuj
qbass56 Opublikowano 26 Czerwca 2014 #10 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Według mnie samice mają jaśniejszy brzuch. I myślę że pływają tam 4 samice Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi