Skocz do zawartości

Rozpoznanie płci Melanochromis cyaneorhabdos - maingano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu płci moich Melanochromis cyaneorhabdos - maingano . Niedługo chcę zrobić redukcję i nie bardzo wiem które mam zostawić. Zdjęć nie mogę dodać bo ciężko uchwycić ładne zdjęcie przy tych wariatach. Dodaje filmik, mam nadzieję że coś z niego da się odczytać. Prosiłbym o podanie sekundy w której i co dokładnie pływa.

Pyszczaki 300 mbuna - YouTube

PS. proszę adminów o przeniesienie do odpowiedniego dzIału ponieważ nie mogę załozyć tematu w dziale Identyfikacja gatunków

Opublikowano

Bo identyfikacja gatunków jest w galerii i wklejasz tam fotki ! A jeżeli chodzi o maingano to już jest to pseudotropheus maingano ;-), a rozróżnianie płci u nich jest niezwykle trudne i chyba 100% pewność daje fakt, że dana ryba nosi ikrę.

Opublikowano

Czyli co radzisz żeby zrobić ? Nie zauważyłem żeby któraś coś nosiła.

Kiedyś największy osobnik kopał dołek pod kamieniem i myślałem że coś z tego będzie ale nic więcej nie zauważyłem.

Opublikowano

stan - skąd taka informacja wyszła? że to Ps. a nie melano?

ja po kilku latach obserwacji melano :P nauczyłem się rozróżniać płeć po wyglądzie otworów płciowych.

Opublikowano
stan - skąd taka informacja wyszła? że to Ps. a nie melano?

ja po kilku latach obserwacji melano :P nauczyłem się rozróżniać płeć po wyglądzie otworów płciowych.

To zapraszam do mnie na redukcje obsady bo ja nic nie widzę u tych ryb. Chciałem zredukować ryby biorąc pod uwagę intensywność wybarwienia ale czasem samice z ikrą robią się czarniejsze od dominującego samca więc nic z tego. Ale wybrać samca do odłowienia to jedno o złapać go to drugie. Macie jakieś patenty na pułapki na Maigano?

Opublikowano

czyli nie jest jednoznacznie określenie. Pewnie będę musiał zostawić tak jak jest i pozostawić to naturze. Może kiedyś się samo wyselekcjonuje

Opublikowano

Ale mi nie chodzi jak Wy rozróżniacie tylko co plywa na tym filmiku ;D Jak tak czytam wasze obserwacje to albo ja jestem ślepy, albo pływają u mnie jedne i te same ryby ;D Ciężko jest na prawdę rozróżnic :/