Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, to pierwszy mój post na tym forum. Poniżej moja historia

Moim marzeniem zawsze było mieć duże akwarium (mam obecnie standardową 112l z neonkami i kirysami dla dzieci). W obecnej chwili rozpocząłem budowę domu i w końcu będę miał możliwości wstawienia dużego zbiornika. Start akwarium planuje za mniej więcej rok ale jako, że do wszystkiego lubię się solidnie przygotować postanowiłem zacząć zbierać wiedzę, projektować i planować zbiornik już teraz. Postanowiłem iść w kierunku malawi i skupić się na pyszczakach z grupy mbuna roślinożernych. Zależy mi na jak najwierniejszym odzwierciedleniu tego biotopu. Mam odpowiedni budżet i chcę mieć profesjonalny sprzęt, możliwie jak najbardziej hi tec.

Zbiornik - ma to być akwarium duże, wymiary jeszcze ustalam z architektem wnętrz ale mówimy tu o czymś w okolicy 1000-1200L powiedzmy 250/70/70cm lub 250/70/60cm

Filtracja - tu liczę na waszą pomoc, jaki system zastosować? czy iść w kubełki czy sump? jakie pompy cyrkulacyjne ? co jeszcze powinno się znaleźć w takim akwarium?

System automatycznej podmiany wody - czy są gotowe takie systemy czy trzeba szyć go na miarę?

Oświetlenie - chciałbym iść w ledy z pełnym programowaniem, co wy na to ?

Czy są systemy automatycznie monitorujące parametry takiego zbiornika?

Za akwarium będę miał pomieszczenie gospodarcze przeznaczone do zamontowania całego osprzętu co poza wodą, kanalizacją i prądem powinienem do niego doprowadzić? jak powinienem przygotować posadzkę pod taki ciężar?

Obsada - chciałbym iść w mbuna roślinożerne, chciałbym aby w akwarium się działo :) jaką obsadę ilościową i gatunkową byście mi polecali do takiego zbiornika?

Co jeszcze powinienem wiedzieć, do czego powinienem się przygotować? ogólnie będę wdzięczny za każdą radę.

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

Witam.

Ja posiadam 1300 litrów. Ryby mam non Mbuna. Co się tyczy osprzętu. Posiadam sumpa jednak nie wiem czy filtracja narurowa jest lepsza :P . Oświetlenie Led również dobre rozwiązanie. Co się tyczy samego zbiornika to czym dłuższe tym lepsze przy zachowaniu odpowiedniej szerokości.

Myślę, ze co do samych pociech /ryb/ przyjdzie na to czas.

Pozdrawiam i powodzenie przy realizacji tak pokaźnego zbiornika. :P

Opublikowano

Filtracja - tu liczę na waszą pomoc, jaki system zastosować? czy iść w kubełki czy sump? jakie pompy cyrkulacyjne ? co jeszcze powinno się znaleźć w takim akwarium?

Wg mnie przy takim szkle w przypadku filtracji biologicznej idź jednak w sumpa i stałą podmianę wody ... szytą na miarę ;). Co do filtracji mechanicznej idź w filtracje narurową. Cyrkulatory wstawiaj dopiero gdy stwierdzisz ze układ sump + narurowiec ci nie wystarczą ... mi wystarczyły.

Za akwarium będę miał pomieszczenie gospodarcze przeznaczone do zamontowania całego osprzętu co poza wodą, kanalizacją i prądem powinienem do niego doprowadzić? jak powinienem przygotować posadzkę pod taki ciężar?

Obciążenie rozkłada się na dużą powierzchnie. Ja jednak nie ryzykowałem i zrobiłem sobie fundament na zasadzie stopy fundamentowej uzbrojonej i większej niż planowany zbiornik. Zrezygnowałem przy tym z izolacji termicznej ( styropian ). Poza wodą, kanalizą i prądem nie mam tam niczego.

Obsada - chciałbym iść w mbuna roślinożerne, chciałbym aby w akwarium się działo :smile: jaką obsadę ilościową i gatunkową byście mi polecali do takiego zbiornika?

Tak wstępnie to połączyłbym w akwarium 6-7 gatunków większych roślinożerców łączonych z peryfitonożercami. Obsad może być 50 więc to ty musisz wykreować jakiś kręgosłup obsady u mnie na pewno zawitałyby w takiej obsadzie:

Metriaclima sp. zebra chilumba

Tropheops sp. chilumba

Petrotilapia ( odmiany jaka uda ci się kupić :) )

Pseudotropheus acei

pomyślał bym też o Labeotropheusach ( obojętnie czy trewkach czy fuelach ).

Co do spraw technicznych to poczytaj o moich męczarniach :D:

http://forum.klub-malawi.pl/stalo-sie-start-mojej-wanienki-t16964.html?&highlight=wanienki

Opublikowano

Obciążenie rozkłada się na dużą powierzchnie. Ja jednak nie ryzykowałem i zrobiłem sobie fundament na zasadzie stopy fundamentowej uzbrojonej i większej niż planowany zbiornik. Zrezygnowałem przy tym z izolacji termicznej ( styropian ). Poza wodą, kanalizą i prądem nie mam tam niczego.

W zadnym wypadku nie powinienes usowac stryopianu !!! Standardowe 100mm betonu wystarczy przy nacisku 1T nic sie nie dzieje . Zakladam , ze masz domek jednorodzinny wiec stryopian musi tam byc ! Przy kiluletnim osiadaniu domu niweluje pekniecia betonu. Oczywiscie , mozesz zwiekszyc grubosc betonu, zmniejszajac grubosc izolacji , ale nie mozesz jej wyeliminowac kompletnie . Najwarzenijsza rzecza jest to , ze zakladajac twoje 1200 litrow musisz pomnozyc razy 2.2 co da tobie wage 2600Kg nacisku na beton.

W calosci bedzie wliczone masa wlasna wody , konstukcji , sprzetu , nad i pod akwarium np sump i ostatnia sprawa nacisku bedzie ilosc osob znajdujacych sie w tym samym czasie podziwiajac zbiornik ( bankowo tacy beda ) .

Reasumujac :

Zbiornik plus woda , sprzet , smup , skalki , piasek... itd 1600 kg

10 osob w tym samym czasie przy akwarium ( srednia ) 80kg na osobe to 800Kg .

Lacznie 2400 Kg .

200kg dla zabezpieczenia i z tym architekt nie powinien miec zadnego problemu ..

Thanks ,

Jak pomoglem , to podziekuj !

Opublikowano

Ciekawy wniosek odnośnie tego styropianu. Projektant doradził mi rezygnację z izolacji właśnie dlatego aby nie popękała posadzka. Argumentował to tym, że ponad 1,5 tony które obciąży ten wycinek salonu, gdy będę nalewał wody, zareaguje i posadzka popęka. Nie znam się na tym ale wydawało mi się to słuszne gdyż pod kominami jest identycznie większe obciążenie i dodatkowy fundament. Projekt robią jednak profesjonalne firmy i w każdym chyba tak to wygląda. Poza tym przypominam sobie, że po pierwsze posadzki kiedyś były bez styropianu a po drugie akwarium nie stoi na posadzce tylko na metalowej ramie więc nacisk jest oparty na o wiele mniejszej powierzchni.

Opublikowano

Ja mam u siebie obudowę pod akwarium zrobioną z 12mm suporeksu, który to stoi na suchym betonie. Już wcześniej wiedziałem w którym miejscu będzie stało akwarium i od razu zrobiłem wzmocnienia w posadce. Osobiście nie stawiał bym takiej obudowy na posadce gdzie pod nią znajduje się styropian, gdyż jak z czasem cos nie daj Boże pęknie to tylko narobi bałaganu. Jeżeli pod akwa będzie stał metalowy stelaż to wówczas wystarczy cieńszy styropian i grubszą posadzkę. Będziesz z czasem chciał przestawić metalowy stelaż z akwa to podłoga będzie ogrzana a co się tyczy murowanego stelaża to już ... sam rozumiesz. :P

Jeszcze jedno, koniecznie przed akwa daj jakąś terakotę to pozwala szybko posprzątać wodę, która zawsze będzie w trakcie przykładowo sprzątania. I co najważniejsze doprowadź wodę ciepła i zimną a przy okazji dorowadź rurkę z kanalizacją.

Opublikowano
Projektant doradził mi rezygnację z izolacji właśnie dlatego aby nie popękała posadzka. Argumentował to tym, że ponad 1,5 tony które obciąży ten wycinek salonu, gdy będę nalewał wody, zareaguje i posadzka popęka.

Gdyby tak bylo to drogi nie zapadalyby sie w przeciagu x czasu . Proponuje w dalszym ciagu zapytac 3-4 i wiecej osob w tej dzidzienie, abys mial pewnosc .

Opublikowano

Witam,

Obecnie przygotowuję posadzkę pod Baniak 800L co łącznie pewnie da z 1500kg i zalecenia Kierownika budowy są następujące:

Styropian eps200 ( parkingowy )

Zbrojenie z siatki fi 6mm oczka 15cm

beton C20/25 minimum 12cm.

Standardowa posadzka w domu jednorodzinnym ma wytrzymałość 500kg/m2

Najgorsza sprawa to dostanie styropianu eps200 nie dość że jest mało dostępny to jeszcze sprzedawany w całych paczkach a cena kosmiczna. Ale czego się nie robi dla Akwarium :-)

Pozdrawiam