Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam 2 korpusy do podmian w szeregu. W pierwszym mechaniczny coś chyba z 5 mikronów a drugi to węgiel. Podmieniam tak blisko rok i działa znakomicie. Jedyny wysiłek jaki muszę podjąć to wyciągnąć węża z szafki pod akwarium ;) a tak było by z 12 wiaderek 20 litrowych ( 6 do zlania i 6 do napełnienia ).

Opublikowano

Witam,

Panowie, zainteresowal mnie ten watek od momentu gdy czesc mojej obsady z niewyjasnionych przyczyn padla. Byc moze jest to wlasnie wina wlewania bezposrednio wody z kranu bez filtracji weglem.

W zwiazku z tym mam pyt. Co ile wymieniacie wklady ?

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie, przez 5 lat nie mialem problemu z woda az do niedawna. Co prawda sytuacja juz sie ustabilizowala i nie jestem w 100% pewien czy przyczyna jest woda.

Opublikowano

Powiem tak ! Już nie jeden raz słyszałem jak ktoś mówił , że cały czas było ok , a tu nagle bum. Ja osobiście za każdym razem uzdatniam wodę z kranu. Nie znasz dnia kiedy wodociągi coś puszczą do rur.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Taaa , tylko ostawienie wody na 24h daje Ci pewność, że pozbędziesz się chloru którego i tak już prawie nigdzie nie leją. Chodzi mi o metale ciężkie itp. cudactwa.

Opublikowano
Ja tam nie leje żadnej chemii. Wole odstawić te 4 wiaderka wody na 24 h i po sprawie , jedynym wyjątkiem to leję AZOO AQUAGUARD jak dolewam w tygodniu wodę co odparuje ale to zaledwie kilka L :)

[300] Malawi

My tu kolego już nie o wiaderkowaniu tylko technologicznie na wyższym poziomie - czyli wężykiem. Oczywiście metoda skuteczna na chlor ale nie na chloraminę.

Jak gmina uboga to dolewa podchlorynu jak się wzbogaci to ci wleje chloraminę i odstawione wiaderka z wodą na nic.

Jednak to Azoo Aquaguard bym dawał zawsze i wiaderkował od razu bo tylko śmieci ci naleci do stojącej w kubłach wody - ile to trzeba mieć kubłów w domu? no i zdrowy kręgosłup.

Opublikowano
Powiem tak ! Już nie jeden raz słyszałem jak ktoś mówił , że cały czas było ok , a tu nagle bum. Ja osobiście za każdym razem uzdatniam wodę z kranu. Nie znasz dnia kiedy wodociągi coś puszczą do rur.

dokładnie , najlepiej zaiwestować w seachem prime, i jeśli chcesz lać bezpośrednio do akwa przy podmianie wody wężem ogrodowym ( ja tak robię z kilkakrotnie wyższą dawką prime niż zalecają i temperaturą ustawioną "na rekę" ) to i tak nie ma pewności jakby coś nieprzyjemnego poleciało z rur tak obstawiam. Najlepiej byłoby odstawiać świeżą wodę z uzdatniaczem na jakiś czas i przez węgiel do akwa :)

Opublikowano

Panowie, nie wiem czy czytacie ze zrozumieniem. Wiem, ze popelnialem blad i moje pyt. brzmi co ile wymienic wklad z weglem ? Nie chce odstawiac wiader bo to czasochlonne.