Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W ciągu następnych kilku dni zamawiam akwa i mam jeszcze jeden( no chyba więcej) dylemat a mianowicie wysokość akwarium.

Na tą chwilę zdecydowany jestem na 150x50x50cm ale zastanawiam się czy aby nie zrobić akwarium 150x50x60cm aby mieć je bardziej na wysokości oczu albo zrobię szafkę o 10 cm wyższą . . .

Czy wysokość akwa 60cm ma jakieś minusy oprócz faktu, że światło będzie musiało być mocniejsze ??

pozdr

Opublikowano

Światło nie musi być mocniejsze. Chyba, że masz zamiar hodować jakieś niskie rośliny. Mówią, że minusem jest niewykorzystana przestrzeń w wysokich partiach akwarium przez ryby - że po prostu jest pusto. Można znaleźć gatunki, które pływają trochę wyżej i po problemie, albo ustawić wysokie kamienie, w niektórych przypadkach korzenie lub wyższe rośliny. Sam będę niebawem poszukiwał takowych bo zamówiłem akwarium o wymiarach 120x85x65. Aktualnie mam akwarium o wysokości 50 cm i co prawda saulosi nie zachowuje się jak Danio rerio, ale brzukami po żwirze też nie powłóczą ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Sprzedawca sam mi to doradzał i dochodzę do wniosku, że chyba ma to sens. W sklepie widziałem akwa puste 150x50x50 i jakieś niskie się wydawało tzn. przestrzeń między maskownicą piasku a pokrywą akwarium . . .

Boję się jednak o wagę akwarium . . .60 cm to już będzie jakieś 500 kg w sumie jak nie więcej . . . Miałem przedtem solniczkę 240l no ale to połowa tej wagi . . .

pozdr

Opublikowano
Sprzedawca sam mi to doradzał i dochodzę do wniosku, że chyba ma to sens. W sklepie widziałem akwa puste 150x50x50 i jakieś niskie się wydawało tzn. przestrzeń między maskownicą piasku a pokrywą akwarium . . .

Boję się jednak o wagę akwarium . . .60 cm to już będzie jakieś 500 kg w sumie jak nie więcej . . . Miałem przedtem solniczkę 240l no ale to połowa tej wagi . . .

pozdr

Wez wysokie na 60 i wlanij tam 10cm piasku i bedzie ok !

Opublikowano
a po co 10 cm piasku?

też wybrał bym 60 cm.

Ja ustawialem kamienia na kratce, lub na malowany stropian i zasypywalem wszystko piaskiem . Warstwe dalem od 6 do 12 cm ale i tak ja ryby wyrownaly. Dlaczego ? Przy sredniej 8 cm dokopaly mi sie do dna , wiec wydaje mi sie ze 10 cm na calosci powinno byc ok .

Opublikowano

aż podszedłem do swojego, by zmierzyć ile mam piasku - ok. 7 cm i nie mam odkrytego dna, ale każde akwarium to swoiste środowisko, mi szkoda by było zajmować miejsca piaskiem, ale przy pysiach zawsze można tego piasku dosypać lub ująć gdyby było go za dużo lub mało.

Opublikowano

Zgadza sie , ale chodzi o to , ze kolega wybiera pomiedzy 500mm a 600mm wysokosci , a wiec szukamy plusy i minusy . Plusem jest juz to , ze moze dosypac wieksza warstwe piasku. Jezeli zrobi to przy zbiorniku 500mm to bedzie mial 100mm na piasek minus 20mm tafla wody a wiec ryby beda mialy 380mm wysokosci w przypadku 600mm bedzie to 480mm.